commons.wikimedia/Alex Beltyukov

Mogućnost da Turska nabavi ruski lovac pete generacije Su-57 predstavlja „noćnu moru za Severnoatlantsku alijansu“, piše američki portal „19FortiFajv“.

Kako se navodi, interesovanje za ruske avione povezano je sa zabranom isporuke lovaca F-35 „Lajtning ll“ koje su SAD uvele nakon što je Turska kupila ruske sisteme S-400.

Povod za članak je bila nedavna izjava portparolka Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Valerija Rešetnjikova koji je rekao da je Moskva spremna isporuči Ankari lovce Su-35 i Su-57 ukoliko Turska pokaže interesovanje, kao i da sarađuje po pitanju konstruisanja turske letelice.

Autor članka podseća da Turska radi na konstruisanju svog lovca „Turkiš fajter iks“ (Fighter X (TF-X)). Planirano je da nova letelica zameni avione F-16 „Fajting falkons“ koji su trenutno u sastavu naoružanja turskog Ratnog vazduhoplovstva.

Ranije je ministar za industriju i tehnologiju Turske Mustafa Varank rekao Sputnjiku da Ankara ne isključuje mogućnost kupovine ruskih lovaca Su-35 i Su-57, ali je za njih prioritet da prave svoje lovce pete generacije.

Su-57 je ruski lovac pete generacije. Predviđen je za uništavanje svih vrsta vazdušnih, kopnenih i meta na vodi. Napravljen je da zameni teški lovac Su-27 u ruskoj vojsci. Prema rečima proizvođača, kombinacija visoke sposobnosti za manevrisanje, mogućnost leta supersoničnom brzinom, kao i savremeni sistem opreme i neupadljivost obezbeđuju ruskom lovcu preimućstvo nad drugim konkurentima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here