commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski borbeni avion Su-34 (Foto: Arhiva)

Ministarstvo odbrane Holandije tvrdi da su ruski lovci prošle nedelje navodno stvorili opasnu situaciju za holandski brod holandske mornarice na Crnom moru.

– Ruski lovci izazvali su nebezbednu situaciju za brod ‘Evertsen’ na Crnom moru. To se dogodilo prošlog četvrtka kada se ratni brod nalazio jugoistočno od Krima – navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se tvrdi da su lovci navodno „leteli opasno nisko i blizu“ broda holandske mornarice.

– Posle nekoliko sati ‘zastrašivanja’, na brodu je došlo do prekida u radu elektronske opreme – dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Holandije je s tim u vezi optužilo Rusiju za kršenje prava na slobodno korišćenje otvorenog mora.

Prošle nedelje na Crnom moru već se dogodio incident sa brodom NATO-a. Britanski razarač „Difender“ prešao je 23. juna rusku granicu u blizini rta Fiolent (Krim). Ruski granični brod je nakon ponovljenih upozorenja ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M ispalio upozoravajuće bombe duž pravca kretanja razarača.

Britansko Ministarstvo odbrane tvrdi da na razarač nije pucano i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama. Takođe, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija izvodila vežbe pucanja u Crnom moru i unapred je upozorila „pomorsku zajednicu“ o svojim dejstvima. Međutim, novinar na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here