EPA/Sergei Ilnitsky

Ako roditelji nisu spremni da vaspitavaju dete u duhu pravoslavlja, ne treba ni da ga krste, izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Volkolomski Ilarion televiziji “Rusija 24”.

– Ako roditelji ne žele da vaspitavaju dete u pravoslavnoj veri, ne treba ni da ga krste jer krštenje nije neki magijski čin. Ne može se kristiti dete da ono, na primer, ne bi bilo bolesno ili iz nekog drugog razloga. Dete se krsti da bi se vaspitavalo u pravoslavnoj veri – odgovorio je mitropolit na pitanje gledateljke da li ona treba da krsti unuku, ako sami roditelji to ne žele.

On je podsetio da su bake u SSSR često vaspitavale decu u pravoslavlju tajno od roditelja, ali “sada nije tako vreme kada se deca tajno mogu vaspitavati i sve tajno uvek postaje javno”.

– Ako ste vi kao baka spremni da preuzmete na sebe vaspitavanje deteta u pravoslavnoj veri, možete se dogovoriti sa sveštenikom da ga krsti, ali tada možete doći u konflikt sa vašom ćerkom i zetom: o tome treba dobro razmisliti – zaključio je mitropolit.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here