EPA/Anatoly Maltsev
Patrijarh Kiril

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je nadu da bi interesovanje koje je ranije pokazivao kralj Velike Britanije Čarls III za pravoslavlje moglo da postane osnova za razvoj odnosa između dve zemlje.

“Suđeno vam je da preuzmete posebnu odgovornost za sudbinu Otadžbine i stanete na čelo jedne od najpoznatijih i najpoštovanijih vladajućih dinastija u svetu. Vaša dugogodišnja aktivnost na dobrobit zemlje i njenog naroda donela vam je poštovanje podanika britanske krune i građana država koje su članice Komonvelta”, navodi se u čestitki patrijarha Kirila upućenoj Čarlsu III, povodom njegovog stupanja na presto.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je takođe zahvalio kralju Velike Britanije na interesovanju za pravoslavlje i izrazio nadu u dalje jačanje prijateljstva među narodima:

“Sećam se vaših poseta crkvama i manastirima u Rusiji i inostranstvu, kada ste imali priliku da se upoznate sa hiljadugodišnjim duhovnim nasleđem Ruske crkve….Nadam se da će vaše veliko interesovanje za pravoslavlje, uključujući i rusku tradiciju, iskazano proteklih godina, doprineti daljem razvoju dobrih odnosa među našim narodima”, rekao je on.

Podsetimo, Čarls je 2020. godine posetio rusku pravoslavnu crkvu Marije Magdalene u Jerusalimu. Pored toga, kao princ dva puta je posetio i Sankt Peterburg.

Takođe, Čarls je posetio i Hilandar 12. septembra 2003, a u leto 2011. je na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji organizovao prijem za obnovu Hilandara posle požara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here