Ruski patrijarh uručio Kusturici nagradu

0

Uručujući nagardu, patrijarh Kiril je rekao da je Kusturica ne samo veliki srpski reditelj, već i intelektualac i da je komercijalno podredio duhovnom.
 

U obrazloženju nagrade navedeno je da "srpski reditelj Emir Kusturica posvećuje mnogo pažnje društvenom radu, razvoju srpskog nacionalnog filma, narodnoj kulturi i duhovnoj tradiciji".

 

Kusturica je zahvalio rečima da je veoma srećan i veoma iznenađen nagradom, a seriju svojih fotografija prikazanih na video bimu, dok je voditelj nabrajao sve nagrade koje je on dobio, prokomentarisao je da ima utisak da na svim tim fotografijama liči na Dosojevskog, jer su na njegovo lice ostavili traga utisci sticani čitanjem njegovih knjiga.

Poznati reditelj dodao je i da je sve svoje probleme rešavao zahvaljujući rešenjima koje je nalazio u delima Dostojevskog.

 

Ove godine nagradu su dobili i ruski predsednik Dmitrij Medvedev za "plodotvorni razvoj odnosa između države i Crkve u savremenoj Rusiji i za usavršavanje međukonfesionalnog dijaloga", patrijarh i katolikos svih Jermena Garegin Drugi i Svetovladimirski seminarij Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu, koji svoju misiju služenja Hristu obavlja u okolini Njujorka.

Nagrada za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda, koju dodeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda, najprestižnija je nagrada u pravoslavnom svetu.
Tokom deset godina od osnivanja, uručena je i predsednicima Belorusije i Bugarske Aleksandru Lukašenku i Georgiju Prvanovu, bivšem predsedniku RF Vladimir Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, predsedniku Privredne komore Rusije Evgeniju Primakovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here