Ruski ratni brodovi uplovili u Havanu (VIDEO)

0
commons.wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation
Fregata "Admiral Gorškov" (Foto: Arhiva)

Odred brodova Severne flote na čelu sa fregatom “Admiral Gorškov” sa pomoćnim brodovima ušao je u luku Havane, izjavio je portparol Severne flote Vadim Serga.

Kako se navodi u saopštenju, planiran je dolazak opunomoćenog ambasadora Rusije na Kubi Andreja Guskova na fregatu “Admiral Gorškov”, kao i poseta predstavnika komande Oružanih snaga Kube.

Ističe se da je odred brodova krenuo na dugu plovidbu 26. februara iz Severomorska. Od početka putovanja, brodovi su prešli oko 28 hiljada nautičkih milja.

Dok su Rusi uplovljavali u luku, američki ratni brodovi su krstarili kubanskom obalom. Na samo nekoliko kilometara od ruskih brodova našao se i razarač naoružan krstarećim raketama USS “Džejson Danam”.

Saopšteno je da su ruski moreplovci tokom plovidbe posetili luke u Republici Džibuti i Kolombu, kao i kinesku luku Ćingdao zbog učešća u proslavama povodom 70. godišnjice pomorskih snaga Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Odred je majske praznike proveo u Vladivostoku, zatim su prešli Tihi okean, presekli ekvator i uplovili u luku Puerto Bolivar u Ekvadoru. Prošle sedmice odred je prešao Panamski kanal i uplovio u Karipsko more.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here