mod.gov.rs
Pripadnici Specnaza

“Zajednički odgovor 2021” je prva vojna vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije u istoriji. Ipak, ruski specijalci nisu prvi put u Srbiji, jer su juna 1999. godine prilikom zauzimanja aerodroma “Slatina” bili prethodnica vazdušno-desantnih snaga. Domaćin vežbe koja se odvija u Deliblatskoj peščari je 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije.

Počev od 2014. godine održavaju se zajedničke vojne vežbe i obuke srpske i ruske vojske, ali je ovo prvi put da neka od jedinica “Vojske specijalne namene” (rus. – Voйska specialьnogo naznačeniя) vežba sa srpskim vojnim specijalcima.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, zajednička obuka se odvija u širem rejonu Deliblatske peščare i da će na kraju obuke biti izvedena taktička vežba sa bojevim gađanjem.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da se održava zajednička antiteroristička taktička vežba i da će trajati do 25. maja.

Takođe, navodi se da na vežbi ruska strana učestvuje sa blizu 200 pripadnika i 11 jedinica borbene tehnike i da svi dolaze iz jedinica specijalne namene Zapadnog vojnog okruga.

Glavne teme vežbe biće desantiranje korišćenjem padobrana “Arbaljot” ( rus. – samostrel), prilaz neprijatelju, blokada i uništenje ilegalnih formacija i obuka i gađanje iz lakog pešadijskog naoružanja.

Ruska vojska poslala je na vežbu u Srbiju 2. brigadu specijalne namene, čija je komanda u gradu Promežici u Pskovskoj oblasti.

Ceremoniji otvaranja vežbe na vojnom kompleksu “Orešac” kod Vršca prisustvovali su komandant srpske 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan i komandant ruske 2. brigade specijalne namene pukovnik Konstantin Bašujev.

Osnovno naoružanje srpskih specijalaca je automatska puška “FN SKAR” u kalibru 5,56 h 45 milimetara NATO, a ruski specijalci imaju najnoviji “kalašnjikov AK-12” u kalibru 5,45 h 39 milimetara.

Takođe, na ceremoniji otvaranja vežbe bilo je postrojeno 11 oklopnih vozila. Vojska Srbije prikazala je po četiri oklopna vozila “miloš M16”, tri “hamera”, a Rusi svoje oklopnjake četiri vozila “tigr M”.

“Zajednički odgovor 2021” uvrstio je Vojsku Srbije u jedinu oružanu formaciju u Evropi i jednu od retkih u svetu koja ima zajedničke aktivnosti i sa specijalnim jedinicama ruske vojske i sa vojskama SAD i zemljama članicama NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here