Tanjug
Duhovne veze: Patrijarh Porfirije kod biste Aleksandra Nevskog

U porti crkve Aleksandra Nevskog na Beogradskom Dorćolu otkrivena je bista velikom ruskom knezu, vojskovođi i svetitelju čije ime nosi ovaj hram. Isti takav spomenik nalazi se i u nekadašnjoj prestonici imperijalne Rusije, čime je istaknuta duhovna i bratska veza dva slovenska i pravoslavna naroda.

U goste Beogradu za ovu svečanost stigao je i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov koji je uoči ceremonije prisustvovao liturgiji i sastao s patrijarhom Porfirijem koji se obratio nakon osveštenja biste, kao i Nazarije, vladika Kronštata, ostrva, grada i tvrđave koja u Finskom zalivu čuva prilaz Sankt Peterburgu.

Beglova je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i poželeo mu dobrodošlicu.

– Delegacija Beograda i ja lično imali smo u septembru čast da budemo gosti Sankt Peterburga, gde smo proveli predivne trenutke i doživeli bratsko gostoprimstvo. Ta poseta bila je posvećena obeležavanju osam vekova od rođenja Aleksandra Nevskog i otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri, ali i potpisivanju sporazuma o saradnji naša dva grada – podsetio je Radojičić.

Niko nije zaboravljen: Zoran Radojičić i Aleksandar Beglov

Gubernator Beglov istakao je da su Rusi i Srbi bratski narodi koje veže vekovna tradicija i poručio da je Sankt Peterburg uvek tu za srpski narod.

– Ova dva spomenika Aleksandru Nevskom, koje sada imamo u Beogradu i Sankt Peterburgu, simbolizuju duhovnu vezu naših naroda – istakao je Beglov.

Gradonačelnik Radojičić i gubernator Beglov potom su položili vence i cveće na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944. Večni plamen, koji nosi poruku “niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno” i Spomenik crvenoarmejcu. Počast palim borcima odata je i na Ruskom nekropolju i spomen-kosturnici na Novom groblju.

Gubernator Aleksandar Beglov zahvalio je gradonačelniku Beograda, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu što čuvaju sećanje na stradale Ruse u oslobodilačkim ratovima.

Na ponos svima: Obilazak Hrama Svetog Save

– Ovo su mesta sećanja za sve nas. Na Ruskom nekropolju leže brojni potomci starosedelaca Sankt Peterburga, koji su sticajem teških okolnosti (Prvi svetski rat, revolucija i građanski rat 1917-1921) našli svoj poslednji dom u Beogradu – istakao je Beglov.

On je obišao je i Hram Svetog Save, čije mozaike je donirala Rusija uz učešće svojih umetnika, a potom je položio venac na grob patrijarha Irineja u kripti. Venci su položeni i kod spomenika radnicima RTS-a poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Skulptura od 4,5 tone

Bista Aleksandra Nevskog poklon je Sankt Peterburga Beogradu povodom obeležavanja 800. godišnjice rođenja ruskog kneza.

Na bisti, čiji je autor vajar Anatolij Dementjev, na ruskom i srpskom jeziku ugravirane su reči Svetog Aleksandra Nevskog “Bog nije u snazi nego u istini”. Bronzana bista sa postamentom, koji je od granita, visoka je 3,5 metra, a teška 4,5 tone.

Poklon: Dačić i Beglov

DAČIĆ: Možemo još bolje

Gubernatora Aleksandra Beglova i njegovu delegaciju primio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. On je poželeo dobrodošlicu Beglovu u njegovoj prvoj poseti Srbiji, a ruskoj delegaciji uspešan rad i boravak u Beogradu. Dačić je istakao da je saradnja s regionima Ruske Federacije ispod mogućnosti obe strane, te da će je uspostaviti s različitim gradovima.

Beglov se saglasio rekao da je cilj posete upravo realizacija brojnih kulturnih i poslovnih aktivnosti iz Sporazuma o saradnji Sankt Peterburga i Beograda.

Zajedništvo: Izvedene srpske i ruske pesme

Nastavljamo vekovno bratstvo

Svečani koncert Sankt-Peterburg Beogradu održan je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u izvođenju narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela, Edvarda Hila mlađeg i ansambla Ese-kvintet.

Gubernator Aleksandar Beglov rekao je da je razmišljao kakav poklon može dati Beogradu i došao do zaključka da je najbolji dar duhovne prirode, te su pozvali ruske umetnike da izvedu srpske i pesme iz svoje domovine.

– Ovo je jedno od najlepših srpskih pozorišta u kom su ranije nastupali naši istaknuti umetnici i raduje me što nastavljamo tradicije naših predaka i vekovno bratstvo – naveo je Beglov.

Po njegovim rečima, uspostavljena saradnja Beograda i Sankt Peterburga predviđena je za sve oblasti, kulturu, sport, a naročito za kontakte i zajedničke projekte mladih.

Dirljiva briga o palim herojima

Ruski mediji pomno su ispratili posetu gubernatora Beglova Beogradu ističući da se u našoj zemlji s “dirljivom brigom čuvaju i održavaju njihova vojnička groblja i spomenici”.

Takođe, ruski mediji iskoristili su priliku da podsete da je srpski narod dao najveće žrtve i pružio najžešći otpor nacistima, olakšavajući položaj Crvene armije.

I sam Beglov u Knjizi počasnih posetilaca zahvalio se na tome Beograđanima u ime svih građana Sankt Peterburga, ali i grada heroja Lenjingrada jer u Drugom svetskom ratu pod tim nazivom ovaj grad imao je više od milion vojnih i oko 650.000 civilnih žrtava, uglavnom umrlih od gladi tokom opsade.

Memorijal posvećen oslobodiocima Beograda obnovljen je prošle godine i u cermeoniji ponovnog otvaranja učestvovali su predsednik Aleksandar Vučić i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Tu je sahranjeno 1.395 naših boraca i 818 crvenoarmejaca, a večni plamen donet je sa Spomenika neznanom junaku u Moskvi.

Takođe, na ruskom nekropolju sahranjeno je 627 ruskih vojnika i starešina, koji su poginuli u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu.