EPA
Ruska mornarica

Viceadmiral, bivši načelnik štaba Crnomorske flote ruske ratne mornarice Petar Svjatašov pozvao je Rusiju da odlučno odgovori na akcije američke flote u Crnom moru i „pokaže zube“.

– Šta on misli, da plovi tako slobodno? Trebalo bi završiti sa tim. Trebalo bi da pokažemo zube, ako ne sve, barem nekoliko. Koliko može da se radi sve što se hoće? Momci, vreme vam je da verovatno i saznate koliko možete da testirate strpljenje ruskih mornara – rekao je Svjatašov.

On je precizirao da „ne treba raspirivati rat“, ali da Rusija ima adekvatne načine da odgovori Amerikancima.

– Vreme je da imam kažemo: ‘Imate li savest’. Čega se plašimo? Postoje metode koje bi trebalo da spreče pretnju u našim vodama, na primer radio-elektronska borba i mnogo toga drugog – objasnio je viceadmiral.

Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije pri Ministarstvu odbrane saopštio je 23. januara da je u vode Crnog mora uplovio američki razarač „Donald Kuk“. Kako je navedeno, brodovi ruske Crnomorske flote angažovani su na praćenju ovog američkog broda. Zatim je u to područje stigao još jedan američki vojni brod „Porter“. Ministarstvo odbrane Rusije je nakon te vesti saopštilo da američki razarač prate snage Crnomorske flote. NATO je njihovu pojavu objasnio kao odgovor na „jačanje vojne moći“ Rusije.

Kasnije je Crnomorska flota saopštila da je patrolni brod „Pitljivi“ izveo vojne vežbe uz artiljerijska gađanja u svetlu uplovljavanja američkog razarača „Donald Kuk“ u Crno more.

Poslednjih godina Rusija izveštava o aktivnosti NATO-a bez presedana duž njenih zapadnih granica. Alijansa proširuje inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izgražavala zabrinutost zbog nagomilavanja NATO snaga u Evropi. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije izjavio da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne za njene interese.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here