Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruskinje će ubuduće moći da rade kao vozači kamiona, mašinovođe, mornari, saopštilo je rusko ministarstvo za rad nakon što je revidiralo spisak profesija koje su zabranjene za žene u Rusiji.

Prethodna lista sadržala je oko 400 zabranjenih zanimanja za žene koje podrazumevaju težak rad ili su povezani sa opasnim uslovima rada, dok ih je sada samo stotinak. Ipak, ako poslodavac obezbedi sigurne uslove za rad, moguće je da zaposli žene.

“Ukinuli smo restrikcije za žene na sledećim poslovima: vozač teškog vozila i poljoprivrednih mašina kao što su kamioni, traktori, osim vozača građevinskih mašina kao što su buldožeri i slično”, navelo je ministarstvo.

Žene će moći i da budu kapetani broda, ali i mornari, kao i mašinovođe u običnim i brzim vozovima, prenosi Tass.

Među profesijama koje ostaju zabranjene za žene su one vezane za hemijsku proizvodnju, rudarstvo, bušotine, obradu metala, poslove zavarivanja, proizvodnju nafte i gasa, industriju obojenih i neobojenih metala, elektronsku i radiotehničku proizvodnju, proizvodnju i održavanje aviona odnosno brodova i drugi teški poslovi.

Nova lista zabranjenih poslova za žene stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

1 COMMENT

  1. Ne znam odakle domilazite do informacija o zabrani određenih zanimanja ženama u Rusiji.Pogledajte na jutubu i naći ćete blogove žena koje rade kao vozači teških kamiona ili u sredstvima informacija na TV prilog o ženama variocima u Severodvinsku,na poslovima gradnje novih podmornica.Kažu da su preciznije u radu od muškaraca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here