EPA-EFE
Bivši državni sekretar SAD Majk Pompeo

SAD neće dozvoliti da ruski i kineski avioni uđu u sastav naoružanja Irana, time bi Evropa i Azija mogle da se nađu pod nišanom Teherana, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Ako embargo UN-a na isporuke oružja Iranu istekne u oktobru, Iran će moći da kupi nove lovce, poput ruskih Su-30 i kineskih J-10. Uz ove izuzetno smrtonosne avione Evropa i Azija bi mogle da se nađu na nišanu Irana, što Sjedinjene Američke Države nikada neće dozvoliti“, napisao je Pompeo na svom Tviter nalogu.

On je takođe priložio šemu koja prikazuje domet kineskih i ruskih aviona pri poletanju sa aerodroma u Iranu – prečnika 1.648 i 3.000 kilometara. Na njoj je prikazano da avion Su-30 može da izvršava borbene zadatke od Nemačke na severozapadu do Šri Lanke jugoistočno od Irana.

Iran: Očajnički pokušaj „besramnog“ Pompea da dovede svet u zabludu

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif optužio je Pompea da pokušava da dovede javnost u zabludu rečima o ruskim i kineskim avionima.

„Državni sekretar Pompeo toliko očajnički pokušava da dovede svet u zabludu da tvrdi da će od oktobra Iran nabaviti lovce“, napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

Iranski ministar je skrenuo pažnju i na šemu koju je objavio Pompeo, na kojoj je prikazano do kojih zemalja mogu da dolete kineski J-10 i ruski Su-30.

– Posle toga (kupovine aviona) Iran će ih poslati na maksimalnu udaljenost leta. Možda on (Pompeo) može da odgovori kako će se tada avioni vratiti u Iran, nakon što potroše svo gorivo – rekao je Zarif i dodao „tag“ – „besramni“.

​Podsetimo, SAD su predale Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije o produženju embarga na oružje Iranu, koji ističe u oktobru ove godine, saopštio je za RIA „Novosti“ izvor iz Saveta bezbednosti.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, u kome ističe da nema objektivnih razloga za uvođenje embarga na oružje Iranu. Kako je istakao, primena ograničenja na isporuku oružja Iranu nakon 18. oktobra 2020. godine „nikada nije planirana i ne postoje ni pravni ni drugi razlozi da se to preispituje“.

3 COMMENTS

  1. Možeš lu da zabraniš kom će Rusija i Kina da daju oružje a kome neće. Ministre Pompeo. da li ti je poznato da je Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin Telefonski razgovarao sa Predsednikom SAD Donald Trumpom gde je Putin Trampu rekao: Donald kupi ti Reske Raketne Sisteme S400 isto kao i turska nabavila naš sistem S400. Ne znam da li ti je to poznato gospodine ministre Pompeo?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here