EPA/Maxim Shipenkov
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da Zapad može da izmisli još mnogo razloga kako bi optužio Rusiju za mešanje u poslove drugih država.

– U poslednje vreme optužuju nas da se mešamo u Belorusiju. Mešali smo se u Nagorno-Karabahu isključivo radi jačanja svojih geopolitičkih pozicija protiv Zapada. Navodno smo se dogovorili sa Turskom o podeli ovog regiona, samo da Zapad tamo ne bi jačao svoje pozicije. To je logika i psihologija onih analitičara koji sada dominiraju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno na Britanskim ostrvima – rekao je ministar u intervjuu za RT.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna za bilo kakav razvoj događaja.

– Upravo sam pre neki dan pročitao da američki Kongres promoviše sankcije protiv Savezne države Rusije i Belorusije samo zato što postoji takva Savezna država i što se ona ne sviđa onima koji bi želeli da organizuju još jednu ‘obojenu revoluciju’ u Belorusiji. Tako da će biti još mnogo povoda, siguran sam u to. Zapad ne samo da zna kako da ih traži, već i da ih izmišlja. Naše zapadne kolege nemaju granice – istakao je on.

U novembru je Predstavnički dom američkog Kongresa podržao nacrt zakona kojim američki predsednik dobija ovlašćenja da ograniči ulazak članova beloruskog izbornog komiteta i zvaničnika koji se u Americi smatraju odgovornim za pritisak na medije. Kako se navodi na sajtu Kongresa, nacrt zakona takođe proširuje mogućnosti za pomoć Belorusiji i uključuje pomoć u „suzbijanju internet cenzure“, podršku ženama i političkim izbeglicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here