Rusku pretnju NATO koristi kao izgovor za svoje postojanje

0

Pod izgovorom ruske pretnje, NATO želi da proširi uticaj na istok tvrdi Aleksandar Gruško
 

"Alijansa shvata da Rusija nije pretnja za njene članove i, uopšte govoreći, ne postoji niko na Istoku od koga NATO treba da se štiti", rekao je Gruško za Itar-tas.

 

On je dodao da ta "pretnja" opravdava napore izgradnje "istočnog krila", razvoja vojnog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, u vodama Baltika, Sredozemnom i Crnom moru i intenziviranja manevara duž ruskih granica.

 

"U stvarnosti, oni ostvaruju svoje ciljeve čiji je namjera da se pokaže da je Alijansa neophodna i u skladu sa time sa insistira na većoj vojnoj potrošnji, kupovini oružja i opreme", rekao je Gruško.

 

Gruško je upitao šta je to Alijansa, na koju otpada polovina globalnih ulaganja u odbranu, do sada postigla.

 

"Rasturila je Jugoslaviju, Libiju, a Irak se guši u nasilju međunarodnih terorista. Kampanja u Avganistanu je uskoro gotova, ali cilj stabilizacije u toj zemlji nije ostvaren", ocenio je Gruško i istakao da je situacija u Avganistanu čak pogoršana.

On je naveo da u Avganistanu raste broj civilnih žrtava, napadi pobunjenika su sve učestaliji i sve je veća opasnost od droge.

 

"Danas svi uviđaju da su ambicije NATO da bude globalni vođa nerealne. Pokušaji da u isto vrijeme budete i sudija i tužilac i odbrana osuđeni su na neuspjeh. NATO, kao instrument hladnog rata ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve, koji danas podrazumijevaju nove pristupe, a ne upotrebu vojne sile ili nasilne promjene režima", rekao je Gruško.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here