pixabay.com

Sa dolaskom jeseni sve su učestalija svadbena zvona. Parovi širom Srbije okupljaju porodicu i prijatelje na svečeno veselje u čast početka života udvoje.

Mnogo je običaja vezano za venčanje i svečano preuzimanje obaveze da će se do kraja života živeti u ljubavi, vernosti i harmoniji. Jedan običaj važi za sve krajeve gde žive Srbi, ali i širom sveta – kićenje mlade i svatova. I kao i neki drugi i ovaj običaj vuče poreklo i od prethrišćanskog perioda starih Slovena i podrazumeva istoriju verovanja da se određenim kićenjem mlada i svatovi štite od uroka i demonskih sila. Neki od tih običaja zadržali su se do danas – veo na mladi i kićenje svatova.

Mlada nosi veo kako bi štitila sebe, ali i druge od sebe same, jer su joj se zbog nedefinisanog statusnog položaja pripisivale karakteristike nečistog i opasnog, kao i povišena moć. Strogo se vodilo računa da se svatovi kreću drugim putem od onog kojim su došli, da bi zatrli trag zlim silama. Jedna od značajnijih situacija koja se nastojala izbeći je susret dve mlade na tom putu. Iz istog razloga mlada od roditeljskog doma do novog prelazi na konju ili kolima, ne dodirujući zemlju, dok ne prođe prag. U vazduh se pucalo takođe da bi se rasterale zle sile.

Gosti na svadbi su kićenjem postajali ritualni učesnici svadbene ceremonije. I njima je potrebna zaštita kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi se preduzele sve mere za uspešan brak. Svatovi su se kitili uglavnom ruzmarinom, koji se pričvršćivao crvenim koncem za revere. Smatralo se da crveni konac ima ogromne moći, da donosi dobru sreću i garantuje onome ko ga nosi božansku zaštitu. Naši stari su verovali da crveni konac može spasiti i zaštititi od bilo kojeg uroka. I danas se crvenom koncu poverava zadatak da brani i štiti čoveka i to od samog rođenja, pa otud i narukvice od crvenog konca na tek rođenim bebama.

Osnovno pravilo je da devojke koje kite svatove budu neudate. Nekada ranije to su uglavnom bile devojke koje su trenutno u životnom dobu kada su spremne za udaju. Tako su potencijalne mladoženje, koje se kriju među svatovima, mogle da ih vide i da im se eventualno svide. Tom prilikom su momci, da bi se što bolje prikazali pred devojkom koja im se sviđa, darivali devojke novcem za kićenje. Danas se taj običaj promenio, pa sada svi svatovi darivaju devojke koje ih kite. Čak kićenje ne vrše više ni devojke, nego devojčice.

Negde se praktikuje da goste kite samo devojke/devojčice sa mladine strane. Sada svako sam određuje svoja pravila u vezi sa kićenjem svatova. Jedino što je ostalo od starih običaja jeste to da devojke koje kite svatove moraju biti neudate.

U našoj tradiciji ruzmarin je bio neizostavni deo svadbenih običaja i to najverovatnije baš zbog svog očaravajućeg mirisa. Zlim silama se pažnja odvlačila jakim, opojnim i dugotrajnim mirisom ruzmarina. Drugi ukrasi kojima možete kititi svoje goste na svadbi mogu biti kreativniji, lepše i pažljivije izrađeni, maštovitiji, mogu vam se više slagati uz venčanicu, bidermajer, uz dekoraciju svadbenog enterijera. Ali vam neće svojom magijskom snagom čuvati vernost u braku, neće oterati zle sile, neće prizivati neka davna vremena i vaše pretke i sasvim sigurno neće toliko lepo mirisati.

Posvećen Afroditi

Magijska moć ruzmarina bila je poznata i u starogrčkoj i rimskoj mitologiji. Posvećen je Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Njegova obredna i zaštitnička uloga u sklapanju bračne veze verovatno počinje još od tada. Kasnije, u srednjem veku on postaje simbol vernosti. Njegova uloga je da se održi zavet dat na venčanju i stoga se uplitao u venac koji su neveste nosile u kosi. Ruzmarin čuva sećanje na nekoga, a čuva i vernost supružnika i zavete koje su izmenili prilikom sklapanja braka. Svi ostali učesnici u ovom obredu su na neki način svedoci sklapanja svetinje jedne nove i važne veze dvoje ljudi.

Devojke dele novac

Materijal i ukrase u nekim krajevima su ranije nabavljale devojke zadužene za kićenje, pa su sav novac koji gosti ostave delile među sobom. Sada se dešava da glavni finasijer svadbene ceremonije, koji i nabavlja kićenku, određuje koliko će prikupljenog novca dodeliti devojkama koje su kitile goste, a koliko će zadržati.