S. Koreja i J. Koreja razmenjivale vatru

0

 

Pjongjang je prethodno potvrdio da je severnokorejska mornarica, u okviru vojnih vežbi, pucala iz artiljerijskog oružja u blizini pomorske granice s Jugom i upozorio je da će biti još paljbe.

Sporna granica pravi dodatne tenzije

Sporna zapadna granica na Žutom moru, koju su povukle Ujedinjene nacije po završetku Korejskog rata (1950-1953), i dalje je izvor napetosti između Severne i Južne Koreje. Seul priznaje tu granicu, a Pjongjang odbija da je prizna i povukao je novu granicu.

 

Seul tvrdi da je severnokorejska vojska ispalila nekoliko desetina artiljerijskih hitaca u pravcu severnog dela granične linije, u blizini ostrva pod kontrolom Južne Koreje, na šta su južnokorejske snage uzvratile.

 

U pucnjavi nije bilo žrtava niti povređenih pošto su obe strane ciljale u vazduh, prenele su agencije.

 

"Niko ne može da protestuje zbog pravovremeno najavljenih manevara severnokorejske Narodne armije u teritorijalnim vodama Severa", naveo je u saopštenju Generalštab Armije i dodao da će takve vežbe biti izvođene i ubuduće.

Pjongjang je nedavno uveo zabranu plovidbe u vodama zapadno od svoje obale. U toj oblasti je u novembru između dveju zemalja izbio oružani sukob, u kojem je južnokorejski brod izrešetan projektilima, a severnokorejski brod se u luku vratio u plamenu. U okršaju je poginuo jedan severnokorejski vojnik, a trojica njih su ranjena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here