www.narodnjekuhinjekim.com
Ugroženi uvek u mislima: Korisnici narodne kuhinje na Kosmetu

Poznati indijski mislilac, Mahatma Gandi o ljubavi je rekao da je najjača snaga koju sebi svet može predstaviti, a istovremeno i najskromnija. Često je motivacija, uzrok i povod da uradimo nešto, inspiracija i tema najlepših umetničkih dela, ali i glavni pokretač u svakodnevnom životu.

Verujemo da je ljubav glavni “motor” i pokretač i naše čitateljke B. G. iz dalekog Adelejda, budući da je i ova dobra duša sa Petog kontinenta, pored toga što svakog meseca izdvaja pomoć za štićenike Humanitarnog mosta, odlučila da to učini i sada pred praznike.

Na taj način, priključila se već dobro poznatoj “ekipi” dobrotvora iz daleke Australije, koji su to isto učinili uz mnogo ljubavi, kako bi doneli osmehe na lice što većem broju ljudi u otadžbini koji nisu rođeni pod srećnom zvezdom, što smo zabeležili u prethodnim izdanjima našeg lista.

Na četiri adrese

Plemenita B. G. iz Adelejda je ovom prilikom izdvojila 800 dolara kako bi usrećila pojedine. Prva na listi onih kojima je uputila pomoć od 200 dolara nalazi se Humanitarna organizacija “Majka devet Jugovića” iz Gračanice na Kosmetu. Još toliko namenjeno je i za bolesnu Snježanu Plavšić Đurović iz Mahovljana kod Laktaša, zatim za baku Danicu Ćorković iz Beograda i usamljenog invalida Milana Radojčića iz Gornjeg Milanovca.

Odgovor na pitanje zbog čega je odlučila da njena pomoć bude isporučena upravo na ove adrese, nalazi se i u toplom pismu, pristiglom uz novčanu pomoć, a u kome između ostalog piše:

“Šaljem ovu donaciju da ih sve malo obradujem. Siromasima da imaju za lekove i namirnice. Stari sam čitalac i uz “Vesti” sam svaki dan. Ipak, srce mi se svaki put stegne kada pročitam i saznam kako se naš narod muči i pati. I sama sam bolesna i teško je, ali ovde imam lekove i pomoć, a to je opet drugačije. Želim od sveg srca, srećne praznike svima, koliko vas ima. Da budete zdravi i veseli. B. G. iz Adelejda.”

Slede uručenja

Kao što to uvek i činimo, navedena pomoć narednih dana biće prosleđena svima kojima je namenjena, što ćemo zabeležiti. Kako uručenje pomoći DO “Majka devet Jugovića” iz Gračanice koja kroz narodne kuhinje brine o obroku čak 2.000 ljudi, penzionerki Danici Ćorković, izbeglici iz Petrinje, tako i invalidu Milanu Radojčiću iz Gornjeg Milanovca, o kome smo poslednji put pisali pre više od godinu dana.

Samim tim, naša humana čitateljka imaće priliku da sazna kako su danas oni na koje je mislila i poželela da usreći, a mi joj se, takođe, u ime svih zahvaljujemo.

Deceniju bez posla i prihoda

Budući da je želja čitalaca za nas poput zapovesti, to je i prva donacija od 200 dolara već stigla u ruke Snježane Plavšić Đurović iz Mahovljana kraj Laktaša. Kao što smo već pisali, ova hrabra majka pored karcinoma materice ima još 12 oboljenja, među kojima i cističnu fibrozu pluća i tešku osteoporozu, jer je posle nekoliko operacija, hemioterapija i zračenja dobila nekoliko hroničnih bolesti, pa sada prima terapije za kosti svaka tri meseca. Sin Gregor, rođen je sa retkom vrstom tumora jetre, zbog čega mora da boravi u skoro sterilnim uslovima. Gorak usud dodatno pritiskaju nemaština i nemogućnost da se sami izbore sa svime što je pred njima.

– Ne mogu vam rečima ni opisati koliko nas je ta dobra žena obradovala, a posebno što to nije prvi put da misli na nas. Hvala joj do neba, neka je Bog čuva. Njen dar je više nego dobrodošao. Zahvaljujem se i svim drugim dobrim ljudima koji su nas održali. Nisam sigurna šta bi sa nama bilo, da nije njihovog milosrdnog srca i podrške – poručuje Snježana, koja nema mesečnih primanja jer zbog sinovljeve i svoje bolesti, ne radi već 10 godina.