Vesti
Žalost: Na patrijaršiji zastava spuštena na pola koplja

U Beogradu su zvona Hrama Svetog Save oglasila smrt patrijarhja Irineja, a vernici su od ranog jutra dolazili da odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

Kako su u toku radovi u Hramu, sveće za pokoj duše pale se samo ispred male Crkve Svetog Save. Reporteri “Vesti” zatekli su tamo Darka iz Crne Gore, koga je vest o sve lošijem stanju i na kraju smrti patrijarha zatekla u Beogradu gde je došao zbog zdravstvenih problema.

– Celu noć smo se molili da patrijarh pobedi koronu i preživi, ali smo ujutro čuli da je umro. Strašna vest. Tužan dan za ceo srpski narod. Došli smo da mu upalimo sveću za pokoj duše – kaže Darko.

U blizini je Slobodan Čarapić sa Avale, inače radnik Beogradskih elektrana, koji je duže vreme stajao ispred crkve.

Ruža Stanivuk

– Ne mogu da verujem. Danas se ne osećam dobro uopšte – kaže Slobodan i ističe da je bio na sahrani patrijarhu Pavlu i “da nema sile da ga spreči da ode i Irineju”.

Ukoliko mu posao dozvoli, na sahranu će ići i Milan, koji je iz Nove Pazove došao da upali sveću patrijarhu uz komentar “da je danas tužan dan za ceo srpski narod, ali i za sve hrišćanske vernike”.

Ispred Saborne crkve sličan prizor – ljudi s nevericom u očima ulaze u hram i pale sveće.

Milica Božanić

– Žalosna vest, biće nam prazno bez Irineja. Verujem da će nas sada paziti i čuvati odozgo – ubeđena je Ruža Stanivuk.

Milica Božanić sa suzama u očima kaže da je hrišćanstvo zatekla neprijatna vest.

– Osećam veliki gubitak posle patrijarha Pavla i nedavno Amfilohija. Pravoslavci danas tuguju za svojim verskim poglavarom, to treba da znaju svi u svetu – dodala je Milica.

Bilo je mnogo onih koji nisu imali snage da govore već bi nam, bez zastajkivanja, rekli samo: “Još ne verujem.”

Milan iz Nove Pazove

– Tužan povod za dolazak… Nek mu je večna slava – rekao je jedan gospodin sa šeširom ispred Patrijaršije.

Ispred Hrama i Patrijaršije bile su brojne novinarske ekipe.

Gordana Perovski

Imajte veru

Vernica Gordana Perovski smatra da patrijarha nije ubila korona već da se upokojio u 90. godini.

– Novembar je tužan mesec. Muž mi je umro 4. novembra, patrijarh Pavle 15, evo sad i Irinej. Umro je i Amfilohije… Došla sam da upalim sveću prvenstveno Irineju, ali i svima ostalima, da njihove duše nađu mir i spokoj – kaže Gordana i poručuje svim vernicima: “Imajte veru, verujte, Bog je veliki.”