Pixabay.com

Hrvatski stručnjak za narkotike Željko Petković tvrdi da će, kada zaštitne mere od širenja koronavirusa popuste, Hrvatsku preplaviti kokain.

Ilegalna trgovina drogom poremećena je zbog pandemije koronavirusa, ali su dileri pokazali da mogu da odgovore na ovaj izazov, piše zagrebački portal Index.

Navodi se da se ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim letovima. Krijumčari su, kažu, iskoristili situaciju s obzirom na to da je prevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda tek neznatno pogođen novonastalom situacijom s koronavirusom.

– Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mere s Covidom-19 popuste. Prevoz kokaina se nastavio morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije proveravaju i kontrolišu – rekao je za RTL Petković, koji je pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Ureda za suzbijanje zloupotrebe droga.

Predviđa da bi cene narkotika mogle pasti, a cene marihuane porasti. Ukazuje da je u Hrvatskoj konkretno, većina zavisnika na terapiji tokom koje dobijaju supstitucijske lekove.

– Međutim, u pojedinim evropskim zemljama deo zavisnika koji nije na terapiji, odnosno ne dobija supstituciju, nagrnuo je u centre za lečenje da bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin – kaže Petković i dodaje da bi zbog pada potražnje cena heroina trebalo da padne. Istovremeno je, kaže, cena marihuane znatno porasla.

U prilog tome je i izveštaj EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), sa analizom koja ukazuje da li su tokom ograničenog kretanja usled koronavirusa konzumenti narkotika promenili ustaljene metode snabdevanja drogom.

Izveštaj, navodi se, otkriva da je na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tokom tromesečnog razdoblja pandemije Covida-19 i reakcije na nju došlo do povećanja nivoa aktivnosti, uglavnom vezano za proizvode od kanabisa.

Za razliku od kanabisa, navodi se da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama, koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here