Z. Mirković
Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić

Švajcarske vlasti skinule su Srbiju sa takozvane crvene liste, čime je za osobe sa boravkom u Švajcarskoj ukinut karantin po dolasku iz naše zemlje, ukazuje Goran Bradić, ambasador Srbije u Bernu.

Prethodnih dana, nakon što je objavljena nepotpuna vest o skidanju sa crvene liste, Ambasada Srbije u Bernu dobila je veliki broj poziva i imejlova sa molbom za pojašnjenje uslova za dolazak u Švajcarsku.

– Još nije moguće turističko putovanje. Skidanje sa crvene liste omogućava našim ljudima sa boravkom da mogu iz Srbije da se vrate u Švajcarsku bez obaveze da idu u desetodnevni karantin – objasnio je Bradić.

U Švajcarskoj postoje dve liste, u vezi sa uslovima ulaska u zemlju. Savezna služba za zdravlje (BAG) svakih 14 dana na osnovu više kriterijuma određuje da li je neka regija, teritorija, zemlja na crvenoj listi. Drugu listu utvrđuje Savezni sekretarijat za migracije, koji određuje uslove za ulazak u Švajcarsku posle putovanja u druge zemlje. BAG je odlučio da skine Srbiju sa crvene liste, ali Savezni sekretarijat za migracije je i dalje “drži” na listi zemalja iz kojih nije moguće ući ako ne posedujete boravak u Švajcarskoj.

– Ljudi koji dolaze iz Srbije u Švajcarsku, a imaju boravak, ne moraju više u karantin i ne treba im negativni PCR test, osim ako putuju avionom, jer avio-kompanije zahtevaju negativan test – pojasnio je Bradić za “Vesti”.

On ističe da je putovanje u privatne svrhe, bez boravišta, moguće samo uz opravdane svrhe, kao što su lečenje, neodloživi poslovni sastanak i slično.