Vesti

Nedavnim plasmanom u polufinale Varata kupa, Beli orlovi iz Boniriga ujedno su obezbedili i plasman u poslednje 32 ekipe Australija kupa (bivši FFA kup).

Ovaj uistinu lep uspeh osvetljava loše prvenstvene rezultate i budi sećanja na slavne dane iz prošlosti.

Prošle nedelje, glavna kuća fudbala NSW odredila je termine i uslove polufinalnih mečeva. Odlukom žreba Orlovi su trebali da ugoste hrvatsku ekipu na svom stadionu u Bonirigu. Međutim, nakon višednevnih pregovora s fudbalskim savezom NSW, odlučeno je da će se meč igrati bez navijača na neutralnom terenu, u sredu 6. jula na Valentajn parku.

Ispostavilo se da je poslednju reč ipak imala Federacija, koja nije htela da ostavi ni najmanje prostora za potencijalne incidente koje bi meč mogao da prouzrokuje.

Pored toga, jedan od razloga je bio i to što Federacija ima odredbu da se sva polufinala i finala igraju na veštačkoj travi.

Platili visoku cenu

Orlovi su upravo zbog navijačkih incidenata u dvomeču sa Junajtedom 2005. pretrpeli nenadoknadivu štetu.

Naime, tadašnji lideri Premijer lige su zbog tuča navijača u pomenutom dvomeču s Junajtedom (najpre u Edensor parku, a zatim na neutralnom terenu u Paramati) premešteni od 2006. u nižerazrednu “Zimsku ligu”.

Nakon nekoliko godina, uz veliku pravnu bitku, Bonirg se vratio u Premijer ligu.

Iako se fudbal u Australiji razvio zahvaljujući etničkim zajednicama (prevashodno Evropljanima), nasilje i incidenti često izazvani tradicionalnom netrpeljivošću jedan su od glavnih razloga da fudbal u Australiji dobije drugačiju smernicu pre 15 godina.

Godinu dana pre “Paramata incidenta” pokrenuta je A-liga i osnovani novi klubovi koji nisu bili bazirani na etničkim zajednicama.

Zatvoren stadion

Sa ovakvom formulom koja uspešno funkcioniše kroz A-ligu do dan-danas, Federacija je jednostavno želela da rizik svede na minimum u predstojećem meču Boniriga i Junajteda.

Tako da su za srpsko-hrvatski duel u polufinalu Varata kup određene stroge mere koje obe strane moraju da ispoštuju.

Ulaz na Valentajn park biće dopušten samo igračima, registrovanim radnicima Federacije i akreditovanim medijskim licima. Uz to, sportski kompleks u Glenvudu biće u potpunosti zatvoren za ostale posetioce!

Za utehu svim navijačima koji će biti uskraćeni vide meč, obe utakmice će eksluzivno prenositi NPL TV, putem svog striming kanala.

Raspored polufinala

FK Spirit – Vulongong junajted (28. jun, 19:30, Kristi park)

Beli orlovi – Sidnej junajted (6. jul, 19:00, Valentajn sports park)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here