Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je kineski predsednik Si Đinping potvrdio da će posetiti Srbiju.

Vučić je to objavio nakon što je učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, a istakao je da je to velika čast.

– Predsednik Si zahvalio je na pozivu i potvrdio dolazak. Ja sam predsedniku Siju uputio sedam ili osam pisama i razgovarao sam s njim telefonom. Ja sam jedini predsednik Srbije koji ga je zvao – rekao je Vučić, zahvaljujući kineskom predsedniku na pomoći oko vakcine i u doba pandemije.

Vučić je istakao da Srbija ima izvanrednu saradnju sa Kinom, te da je inicijativa Pojas i put našem narodu i kineskom narodu donela mnogo uspeha.

– Kad pogledate Železaru Smederevo, dovoljno je da vidite da ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno za nju, da nismo dužni za borski rudnik milijardu i dvesta miliona, kao ranije, već da naplaćujemo poreze, radnici dobijaju plate, imamo prihode u PIO. Istovremeno, kineske kompanije postaju najveći izvoznici iz naše zemlje – rekao je Vučić.

Srpski predsednik istakao je da je izvoz Srbije u Kinu u poslednjih 10 godina povećan 50 puta, sa sedam na 377 miliona dolara i da to govori koliko je naša zemlja napredovala.

Ogromna ulaganja

– Ono što je od presudnog značaja danas potpisali smo sa kineskom kompanijom CRBC ugovor o izgradnji u 65 opština u Srbiji. Reč je o izgradnji kanalizacionih sistema, gde svaka opština mora da bude pokrivena više od 80 odsto. Svako mesto veće i srednje veličine, čak i manja moraju to da imaju. Sa fabrikama za otpadne vode plus devet deponija. To je ugovor na čak 3,2 milijarde evra. Reč je o ogromnom novcu, ali to menja lice Srbije – naveo je Vučić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je na konferenciji da samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa izazovima koje nosi pandemija korona virusa. On je istakao da je prošla godina pokazala svu ranjivost civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima.

Primer saradnje

– Stoga ovom prilikom izražavam punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovečanstva, koju je predložio uvaženi predsednik Si Đinping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbednosti i zajedničkog prosperiteta – rekao je Dodik.

On je zatim govorio i o značajnim infrastrukturnim projektima i posebno istakao Termoelektranu Stanari, koja je prvi veliki infrastrukturni projekat koji je Republika Srpska uradila sa Kinom.

– Termoelektrana Stanari značajno je doprinela razvoju naše ekonomije i postala je uspešan primer saradnje sa Kinom. Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma 17 plus 1 – naveo je Dodik.

Hvala u ime KP

Predsednik Si Đinping zahvalio se Miloradu Dodiku, rekavši da mu je drago što su interesovanja dve zemlje usmerena ka izgradnji zajedničke budućnosti, pošto samitu 17 plus jedan predstavlja saradnju ravnopravnih partnera, bez obzira na veličinu zemalja.

– Zahvaljujem se i na čestitkama srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH, povodom 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine. Hvala što ste istakli izgradnju TE Stanari. Planiramo da uvezemo još poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Kinu – rekao je Đinping.

Prijatelj se u nevolji poznaje

Predsednik Aleksandar Vučić dao je intervju kineskim medijima uoči konferencije, koji je bio veoma zapažen. Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo ispričala je da joj je novinarka CCTV
Žang Džing rekla da je do sada taj intervju gledalo oko 70 miliona ljudi.

– Veoma me zanima pogled predsednika Sija na globalnu budućnost i našu saradnju i da vidim šta su kineski planovi – rekao je Vučić.

On je ukazao da je inicijativa Pojas i put olakšala saradnju Kine i CIEZ, te da se nada jačanju ekonomskih veza sa Pekingom i udruživanju u borbi protiv korona virusa.

– Prijatelji se u nevolji poznaju. Veoma smo zahvalni Kini na velikoj podršci i to ne krijemo. Čekamo robu, nije bitno da li su to respiratori ili vakcine. Gde god da ste u Srbiji, možete da vidite nove fabrike, projekte i proizvodne linije. Bez podrške Kine i predsednika Si Đinpinga to je bilo nemoguće ostvariti. U 2020. godini BDP ostalih zemalja pao je do 18 odsto, dok je Srbija negativnih samo jedan odsto. Očekujemo stopu rasta od šest procenata ove godine, a javni dug činiće samo 57 odsto BDP-a. Bez podrške Kine i predsednika Si Đinpinga ne možemo našim ljudima doneti tako dobre rezultate – opisao je Vučić kinesko-srpske odnose.

Poziv kompanijama

Uoči konferencije predsednik Srbije primio je člana Politbiroa CK KP Kine i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Janga Điječija. Vučić je tada zamolio Điječija da Kina razmotri dalja ulaganja i investicije u Srbiju.

Predsednik Srbije je naveo da će trgovinska razmena između dve zemlje u prvih osam meseci ove godine, uprkos pandemiji korona virusa, prestići nivo iz prethodne godine, a takođe se zahvalio kineskom predsedniku, Kini i Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

– Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema Kini uprkos različitim pritiscima s kojima se suočila – poručio je Vučić, a Điječi se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i istakao da Kina pridaje veliki značaj praktičnoj saradnji sa Srbijom i da ohrabruje kineske kompanije da ulažu kod nas.

Albanci kradu i olovo

Arheološki ostaci u isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena ukradeni su pre nekoliko dana. Uhapšena su četiri Albanca, ali je jedan pobegao prilikom prevoza u pritvor, saopštio je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

Kako se navodi u izveštaju policije, koji je otac Sava objavio na Tviteru, Albanci su uhapšeni 4. februara pod sumnjom da su koristeći detektore za otkrivanje metala, pronašli i ukrali sedam olovnih ploča koje imaju arheološku vrednost. Ukradene predmete su potom prodali.

Odlukom tužioca osumnjičenima je određena mera 48-časovnog pritvora, ali nisu svi dospeli iza rešetaka, jer je jedan od njih uspeo da pobegne iz policijskog automobila i još nije nađen.

Janjić je poručio da je objektima Srpske pravoslavne crkve na KiM potrebna hitna zaštita.

– Objekti naše Crkve, koji nisu u većinskim ili naseljenim srpskim sredinama, godinama su izloženi vandalizmu i krađi. Isposnica Sv. Petra je i ranije bila na meti lopova. Reč je o najvećoj srednjovekovnoj isposnici gde se i pored skrnavljenja još mogu videti freske – rekao je otac Sava.

Iguman Sava zahvalio se predstavniku međunarodne misije koji ga je obavestio o ovom vandalizmu.

– Samo međunarodne misije dobijaju kompletne policijske izveštaje. Kosovska policija šalje samo frizirane izveštaje medijima. Nije ni čudo što je Kosovo čvorište organizovanog kriminala i korupcije – poručio je otac Sava.