EPA/Olivier Hoslet
Bil Gejts

Do prošle decenije Bil Gejts držao je titulu osobe koja je najmlađa zaradila prvu milijardu, a tu titulu je preuzeo Mark Zakerberg kada je imao samo 23 godine.

Dok su s jedne strane kompanije širom sveta u toku pandemije koronavirusa podelile milione otkaza, snizile plate, a mnoge su stavile i ključ u bravu, deo najvećih svetskih bogataša povećao je svoje bogatstvo za milijarde, odnosno desetine milijardi dolara.

Vrednost Džefa Bezosa sve je bliža neverovatnih 200 milijardi dolara, dok je Mark Zakerberg sa samo 36 godina težak – 100 milijardi dolara, prenosi Zimo.

Na Biznis insajderu istražili su koliko su neki od današnjih najvećih svetskih bogataša imali godina kada su probili granicu od milijardu dolara, a prvi na toj listi, nije teško zaključiti, je osnivač i šef Fejsbuka. Ovo je lista deset milijardera s liste Biznis insajdera na kojem dominiraju osnivači i šefovi tehnoloških kompanija:

10. Opra Vinfri – poznata američka voditeljka danas je teška 2,5 milijardi dolara, a barijeru od jedne milijarde probila je 2003. kada je imala 49 godina. U istoriji će ostati zapamćena kao prva crnkinja koja je samostalno zaradila prvu milijardu dolara, posebno su istakli na Biznis insajderu.

9. Meg Vitman – klubu milijardera pridružila se nešto ranije nego Opra, 1998. godine kada je imala 42 godine, dok sada njena vrednost iznosi 5,1 milijardu dolara. Vitman je bila izvršna direktorka iBeja i Hjulet-Pakarda, a trenutno je šefica striming servisa Quibi. Njeno bogatstvo je premašilo milijardu nakon izlaska iBeja na berzu.

8. Ričard Branson – ako Bransona pitate gde je bio 1991, reći će vam – tada sam zaradio svoju prvu milijardu. Tada je imao 41 godinu, a sledećih 19 godina njegovo bogatstvo se popelo na 4,6 milijardi.

7. Ilon Mask – danas se bogatstvo ekscentričnog osnivača Tesle i Spejs iks-a i jednog od osnivača PejPala približava cifri od 70 milijardi dolara, a svoj prvi milijarderski korak napravio je 2012, kada je imao 41 godinu.

6. Mark Kjuban – poznati investitor kojeg ljubitelji NBA poznaju kao vlasnika Dalas Maveriksa u klub milijardera ušao je godinu dana mlađi u odnosu na Maska i Bransona. Bilo je to 1998. godine nakon što je prodao kompaniju Broadkast.

5. Džef Bezos – najbogatiji čovek na svetu postao je milijarder 1999. godine kada je imao 35 godina. Neki analitičari govore kako je on najbolji kandidat da jednom postane i prvi svetski bilioner, iako su šanse da bi se tako nešto zaista moglo i dogoditi jako male.

4. Bil Gejts – u klub milijardera ušao je kada je imao 31. godinu. U to vreme, 1987. godine, bio je najmlađa osoba u istoriji čija je vrednost premašila milijardu dolara.

3. Leri Pejdž – na krilima izlaska Gugla na berzu 2004, Pejdž je postao milijarder. Tada je imao 30 godina.

2. Evan Špigel- suosnivač i šef Snepčeta milijarder je postao pre pet godina, a danas ovaj 30-godišnjak vredi 4,5 milijardi dolara.

1. Mark Zakerberg- teško da će neko tako skoro zameniti šefa Fejsbuka na mestu osobe koja je najmlađa probila granicu od milijardu dolara. Kada je postao milijarder, Zakerberg je imao samo 23 godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here