Srpski atletski reprezentativci Teodora Simović i Elzan Bibić nalaze se na Kopaoniku gde se sa trenerom Rifatom Zilkićem spremaju za nove izazove u predstojećem delu sezone.

Elzan Bibić je pre par nedelja osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Švedskoj u trci na 1500 metara. Dvadesetogodišnji Novopazarac je nekoliko metara pred cilj izgubio vodeću poziciju, i sa vremenom od 3:50,90 minuta završio kao trećeplasirani.

Nakon te trke Bibić je izjavio da nije zadovoljan bronzanom medaljom, pa smo mu sada kada su se utisci malo slegli postavili isto pitanje:

– Prošlo je neko vreme od EP i sada kada sam sabrao utiske mogu reći da sam zadovoljan trkama koje sam istrčao. Finale na 1500m je prošlo onako kako smo isplanirali ali nisam uspeo da dođem do zlata za čim ostaje velika žal, ali sam svakako zadovoljan bronzanom medaljom. To je moja prva velika medalja što se tiče seniorske konkurencije – naglasio je visoki atletičar.

Samo sat i po nakon trke na 1500 metara, Bibić je izašao na start finala na 5000 metara, ali je već vidno umoran morao da se zadovolji osmom pozicijom sa rezultatom 14 minuta, 26 sekundi i 40 stotinki (ove sezone već trčao 13:34,99).

– Što se tiče finala na 5000m imao sam veoma kratak period za oporavak, i to je stvarno bilo teško… Nisam uspeo da se oporavim i da na 5000m dođem do borbe za neki bolji plasman ili medalju, ali je na kraju 8. mesto zaista zadovoljavajuće. Sve to je bila jedna velika škola za nas, da ubuduće znamo kako ćemo raditi na velikim prvenstvima kada su dve trke u istom danu.

Elzana u narednom periodu očekuje nekoliko mitinga, Državno prvenstvo Srbije ali i Svetsko prvenstvo u Dohi za koje još uvek nema normu…

– 1 sekunda i 79 stotinki mi fali do norme za Svetsko prvenstvo, naravno da ću se potruditi da već 15. avgusta na mitingu u Stokholmu obezbedim plasman u Dohu.

– Nadam se da ću biti spremniji u nastavku sezone, pripreme smo nedavno prekinuli na par dana samo zbog finala Kupa Srbije, ali treniramo dobro i za sada sve ide onako kako smo planirali – rekao je Bibić.

Srpski reprezentativci iz Novog Pazara: Rifat Zilkić, Teodora Simović i Elzan Bibić

Zajedno sa Bibićem na Kopaoniku trenira i njegova sugrađanka Teodora Simović, koja u poslednje vreme beleži veoma dobre rezultate na polumaratonima i maratonima širom Evrope.

– Dugo godina unazad se spremamo na Kopaoniku, nastavili smo kontinuitet treniga od pre mesec dana ali je sada samo pojačan intenzitet .

Teodora će na Kupu Evrope nastupiti u dve discipline, ali u kojim disciplinama tačno saznaće tek posle dogovora sa selektorom Zukovićem i trenerom Zilkićem.

– Posle Kupa Evrope me očekuje maraton i nekoliko polumaratona u našoj zemlji, a među njima i prvi „Pazarski polumaraton“ na kojem radimo već neko vreme. Cilj mi je da do kraja godine što bliže budem normi za Olimpijske igre, a što se tiče SP u Dohi, to mi za sada nije u prvom planu jer su uslovi za maraton zaista specifični, ima još vremena do tada pa ćemo videti – rekla je Teodora Simović.

Čuvena izjava Rifata Zilkića da je „Kopaonik srpska Kenija“ poznata je čak i atletičarima iz zemalja u okruženju. Zato što osim Kopaonika za njega već dugo ne postoji neko drugo mesto na kojem bi tokom leta mogao da trenira sa svojim atletičarima.

– To se zna, tradicionalno pripreme za Evropska i Svetska prvenstva i Olimpijadu obavljamo na Kopaoniku. Milion puta do sada sam rekao da je Kopaonik „Kenija u Srbiji“!

– Ovde smo bili i pre nego što je Elzan Bibić osvojio bronzu na EP, znači još od polovine juna. Ovo je naša baza za velike rezultate i sada smo tu nas troje, ali nam se uskoro priključuje još nekoliko naših atletičara.

– U fokusu je sada Kup Evrope i ispunjavanje norme Elzana Bibića za SP u Dohi i Olimpijske igre, ali otom-potom… Teodora Simović se takođe sprema za Kup Evrope, ali ona već prelazi na neke druge stvari, počinje sa treninzima za polumaraton i maraton jer joj predstoje takmičenja u tim kategorijama u ovom delu sezone – naglasio je Zilkić.

Izvor:
N. Plavšić

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime