Tanjug
Armand Duplantis

Da je neko, makar u šali, pre nekoliko godina rekao da će rekord legendarnog Ukrajinca Sergeja Bubke, čoveka koji je sinonim za skok s motkom, star više od četvrt veka, biti rušen, mislili biste da se šali sa vama. Međutim, mladi i poletni Armand Duplantis razbio je sve predrasude.

Iako je u novembru 2021. napunio tek 22, momak sa dvojnim državljanstvom, američkim i švedskim, već je deo svetske istorije. O čemu se priča posebno od kada je u beogradskoj Areni “leteći šveđanin” u 13 dana postavio dva svetska rekorda u dvorani, skočivši poslednji put neverovatnih 6,20 m, što još nije preskočio i na otvorenom, ali nećemo dugo čekati..

– Duplantise, Srbine! – orilo se velelepnom balkanskom lepoticom, a mladi šveđanin sa licem devojčice, koji inače mnogo voli Srbiju, uzvratio je na gostoprimstvo “po srpski”.

Slika na kojoj Duplantis u krcatoj Areni igra kolo, obišla je svet, kao i onaj kadar u kome šveđanin nosi srpsku zastavu. Što bismo rekli: “Hvala ti, brate.” A on se poneo baš bratski. Ne samo što je u svet poslao sliku sa simbolima naše zemlje, odigrao tradicionalno srpsko kolo, već i zato što je iz Beograda poneo – burence. Ono, malo, rakijsko. Doduše, prazno. Priča se da je šljivovica iz nje “nestala” uz pomoć njegovih drugara.

I pre nego što je u gradu na Dunavu i Savi ispisao novu stranicu svetske atletike, popularni Mondo je poručio da će upravo šljivovicom zaliti svetski rekord.

A ko je, zapravo, junak naše priče?

Rođen je u Luizijani (SAD), 10. novembra 1999. u sportskoj porodici. Otac Greg je Amerikanac, a majka Helena šveđanka. Ljubav prema disciplini skok s motkom, Armand je
nasledio od oca, koji uistinu nije bio tako uspešan kao sin (rekord “samo” 5,80 m). Majka Helena takođe je bila atletičarka, takmičila se u sedmoboju, mada je s uspehom igrala i odbojku.

Sve je počelo u dvorištu, kada je Duplantis junior imao tri godine. Prvi pokušaji bili su sa
drškom od metle, odnosno doskoci na madracu. Kad je video kolika je Armandova ljubav prema ovom sportu, otac je u dvorištu napravio mesto za trening. Od zaletišta, preko konstrukcije sa letvicom, do doskočišta. Da je reč o vanserijskom talentu bilo je jasno još kada je bio šampion planete u konkurenciji mlađih juniora skokom 5,30 sa svega 15 godina.

Prvi put šest metara je preskočio na EP na otvorenom, u Berlinu 2018. U Rimu 2020. upisao je skok od neverovatnih 6,15 m na otvorenom, što je bilo dovoljno za svetski rekord, odnosno da se prestigne onaj Bubkin. Prošlog leta sve je začinio zlatom na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. Pamtiće Beograd harizmatičnog Duplantisa, ali i švešanin srpsku prestonicu. Nju je napustio sa dva svetska rekorda, burencetom za rakiju, ali i sa šakom dolara! Za obaranje svetskog rekorda tokom zvaničnog takmičenja dobiti 50.000 dolara, dok zlato “vredi” 40.000.

Ove nagrade propisuje Međunarodna atletska federacija. Za pomeranje lestvice na Beograd indor mitingu, 7. marta, Duplantis je, takođe, finansijski nagrađen… Koliko, za sada je mala tajna.