Sa staricom umro i jezik plemena Bo

0

Posle njene smrti, iščeznuo jezik jednog naroda: Boa Sr sa profesorkom lingvistike Anvitom Abi
 

Boa Sr, koja je preminula prošle sedmice, u 85. godini, bila je poslednji pripadnik naroda Bo, jednog od 10 velikih andamanskih plemena koji se smatraju domorodačkim stanovništvom ovih ostrva koja leže 1.200 kilometara istočno od indijske obale.

 

Ona je, takođe, bila poslednji pripadnik urođenika sa ostrva koji su govorili bo jezikom, jednim od 10 andamanskih jezika koji datiraju još od preneolitskih ljudskih naseobina u jugoistočnoj Aziji, preneli su mediji.

Starica, koja je preživela mnoge nedaće, među kojima u cunami 2004, poslednje godine života provela je bez mogućnosti da komunicira na maternjem jeziku pošto je jedini drugi pripadnik njenog plemena umro pre nekoliko godina.

"Povremeno bi se osećala veoma izolovano i usamljeno jer nije imala ni sa kim da popriča na svom jeziku", kazao je Anvita Abi, profesor lingvistike na univerzitetu Džavaharlal Nehru, u Nju Delhiju.

Njena smrt predstavlja veliki gubitak ne samo za andamansku zajednicu, već i za mnoge naučne discipline kao što su antropologija, lingvistika, istorija, psihologija i biologija, smatraju naučnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here