M. Stanković
Svi radosni: Najlepša je nastava u učionici

Učenici Srpske dopunske škole iz Osnabrika od ove nedelje su na raspustu. Oni su proteklu školsku godinu završili učestvujući u vidovdanskim svečanostima koje je organizovala Crkvena opština pri hramu Svetog Georgija u Osnabriku.

Prethodno su na završnim časovima marljivo učili našu istoriju, čitali o junacima Kosovskog boja, caru Lazaru i carici Milici, pa su pročitano ilustrovali. Pripreme za vidovdansku proslavu bile su temeljne i emotivne. Na Vidovdanskoj akademiji, koju su izveli stariji omladinci osnabričke parohije, Lana Tonković (5. razred) je predstavljala svoje školske drugove. Ona je imala izuzetno uspešan nastup, a govorila je divne, ali za izvođenje veoma zahtevne stihove pesme “Simonida” Milana Rakića.

Program akademije je vodila profesorka Srpske dopunske škole Slađana Fridrih Dunjić (koja u Osnabrik dolazi iz 140 kilometara udaljenog Bremena, da bi organizovala nastavu).

Prema rečima profesorke Dunjić ova školska godina je bila izuzetna.

– Ovo je za mene druga školska godina u radu sa đacima u Osnabriku. Posle ukidanja najstrožih mera, koje su primenjivane u doba pandemije korone, uspeli smo da organizujemo nastavu onako kako je svima milije, u učionici koja se nalazi u crkvenom domu pri hramu Svetog Georgija. Bilo nam je mnogo lepše nego u doba strogih zdravstvenih mera kada se učilo onlajn – ističe profesorka Dunjić.

Sve đačke knjižice su ispunjene najboljim ocenama koje su učenici marljivim trudom i učenjem zaslužili.

Ove godine osmi razred su završile Mila Ratković i Lana Vračević.

Podrška roditelja

– Veoma sam zadovoljna saradnjom sa roditeljima i Biljanom Andrejić, predsednicom Saveta roditelja, a svaku podršku imamo i od prote Marinka Rajaka. Moji đaci pored nastave srpskog jezika pohađaju i nastavu veronauke, a skoro svi su članovi folklorne sekcije koja radi pri Crkvenoj opštini – sa zadovoljstvom navodi profesorka Dunjić.

Ona je takođe istakla dobru saradnju sa našim Generalnim konzulatom u Hamburgu, a u Osnabriku je tokom Vidovdanske proslave imala priliku da razmeni utiske sa generalnom konzulkom Natašom Rašević.

Izložba: Naučeno o kosovskim junacima đaci su nacrtali
Lana Tonković i Nikolina Skadrić sa nastavnicom