Z. M.
Jedini se okupljaju u Majdanpeku: Generacija 1969. u Rudnoj Glavi

Letnji odmor mnogi naši građani koji žive i rade u dijaspori ne koriste samo za obilazak rodbine u zavičaju, već i za susrete sa prijateljima iz školskih dana koje ne viđaju često. To je ove godine učinio i Saša Božinović koji živi u Beču, a rodom je iz Rudne Glave, najvećeg sela na teritoriji opštine Majdanpek.

U Rudnoj Glavi se svake godine okupljaju nekadašnji đaci škole u tom mestu, a Božinović je nedavno bio jedan od domaćina okupljanja generacije 1969. iz cele opštine. Okupili su se i bar nakratko vratili u lep period detinjstva i školskih dana. Među njima su i mnogi iz Bora koji su u Rudnoj Glavi pohađali osnovnu školu.

Ove godine na okupu se našlo 70 drugara i drugarica generacije 1969. Među okupljenima su bili i oni koji su se, posle ili za vreme školovanja, otisnuli u inostranstvo.

Tako je Živorad Žika Adamović došao čak iz SAD. On je iskoristio svoj odmor da preleti Atlantik kako bi prisustvovao okupljanju nekadašnjih školskih drugara.

– Bio sam veoma uzbuđen i srećan što sam opet mogao da vidim stare prijatelje, posebno što sam neke sada prvi put sreo posle završetka škole – rekao je Adamović koji živi u gradu Čatanuga u saveznoj državi Tenesi.

Jugoslav i Slađana Jabuković koji žive i rade u Beču, gde su članovi Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac”, nisu mogli da sakriju oduševljenje i u glavni grad Austrije su se vratili prepuni lepih utisaka.

Okupljanje generacije 1969. ovaj put imalo je posebnu čar jer svi koji su došli ove godine slave jubilarni 50. rođendan.

Organizatori okupljanja u Rudnoj Glavi bili su Biljana Krčmarević, Mirko Repeđić, Snežana Surdović, uz pomoć ostalih školskih drugova iz sela.

Saša Božinović, rođeni Rudnoglavac, pohvalio je bivše kolege iz školske klupe koji žive u otadžbini da su odlično pripremili i organizovali druženje.

– Srećan sam i ponosan što vidim u mojoj generaciji ovako dobre i uspešne ljude. Puno mi je srce što sam bio s njima, družio se i što smo razmenili koju toplu reč – kaže za “Vesti” Božinović.

On ističe da je generacija 1969. jedina u opštini Majdanpek koja se okuplja svake godine i koja održava drugarstvo iz školskih dana.

Neki došli prvi put

– Velika je sreća i zadovoljstvo jednom godišnje videti stare drugove iz školske klupe i evocirati uspomene. Neki od njih prvi put su došli na susret generacije, što je okupljanju dalo posebnu draž – kaže Biljana Krčmarević, jedna od glavnih organizatora.

Dogodine u Donjem Milanovcu

Stari drugari iz školskih klupa odlično su se zabavili uz muziku i kulinarske specijalitete do jutarnjih časova, a pre svega uz vedro raspoloženje.

Dogovoreno je da će naredno druženje, iduće godine, biti u organizaciji školskih drugara iz Donjeg Milanovca.