Šabanov “Žal” je plagijat!

0

Ja sam samo iskren: Ivan kukolj Kuki

– Muka je velika sa autorima. Silni su me zvali, nudili pesme, svi pričaju kako imaju buduće hitovi. Ali, sve je to – veliko ništa! Javljali su mi se i mladi kompozitori, ali ja ne pevam takvu muzike, tu kombinaciju folka sa repom, tehnom, di-džejevima… Ko god piše pesme, priča da su njegove najbolje. Na tone ih je, ali je sve to već viđeno, potrošeno, nema valjanih ideja, tema, sve se vrti ukrug. Opšte rasulo! I naravno, svi još traže i velike pare – od 1.000 do 10.000 evra za pesmu – jadikuje Kukolj.

Zašto ne probate sami da napišete pesmu?
– Nemam dara za to, ne vredi ni da pokušavam. A ovi koji pišu, ništa valjano da ponude. Smešne su mi kolege koje izbacuju na svaka dva-tri meseca singl, a hita nema, samo neke budalaštine. Koja je pesma prošla, i slušaće se i u narednih dve, pet ili deset godina?! Nema je!


Svi hvale "Žal", koju je otpevao Šaban Šaulić, zar to nije pesma za sva vremena?

– I ona je plagijat! Svaka čast Šabanu, on je za mene najbolji pevač na svetu i otpevao ju je fenomenalno kako samo on može, ali "Žal" je čista kopija! Foršpil je identičan kao kod pesme "Šta će meni vino" koju je snimio Zoran Kalezić. Dovoljno je poslušati obe pesme i svako će to zaključiti. Uostalom, brojni muzičari i pevači pričaju o tome na tezgama. Nije to nikakva tajna, ali pošto je Šaban otpevao, nema veze. Ponoviću, on je zaista maestralno otpevao numeru, ali nije ona ništa novo, nego kopija.

 

Beba voli Mocarta

– Moja deca, stariji Milan i Jovana veze nemaju s pevanjem. Marija je još beba, ali, kako plače, čini se da ima sluha. Reaguje svaki put kad čuje Mocartovu muziku na nekoj igrački, smeje se i pokazuje da joj se sviđa, tako da ima nade da mi bar jedno dete bude muzikalno. Još je rano, ali ko zna, videćemo za koju godinu, možda ima talenta – kaže Kuki, koji je pre tri meseca dobio ćerkicu Mariju.

Šta je sa autorima koji imaju decenijsko iskustvo i napisali su brojne hitove, da li ste s njima razgovarali?
– Imaju i oni pesme, ali sve je to manje-više isto. Nedavno sam se video sa Radetom Krstićem i od njega uzeo lepu pesmu koju nameravam da snimim na jesen. Može se probrati još neka dobra pesma, niko se neće postideti kad je snimi, ali je pitanje ko će to da sluša. A ja sam umoran od silnog čekanja i davanja para. Plati kompozitoru, tekstopiscu, aranžeru, pa postprodukciju, reklamu… I onda nikom ništa, svi se oni sklone, a ti rmbači, radi i zaradi za goli život.

 

Ništa na silu

Iz prvog braka Kuki ima odraslu decu, Milana (25) i Jovanu (17), dok najmlađa Marija ima samo tri meseca i dobio ju je sa drugom suprugom.
– Beba je mnogo slatka i dobra. Uz nju sam procvetao, pun sam elana i entuzijazma. I da se pohvalim, na mene liči! Baš kao i moja starija ćerka, koja je najviše povukla na mene, za razliku od sina, koji je nalik na svoju majku – kaže pevač.
Viđaju li Milan i Jovana polusestru, pošto im nije bilo pravo kada ste se ponovo oženili?
– Polako sve dolazi na svoje mesto, ali potrebno je još vremena. Sestru još nisu videli, ali se Jovana sve češće raspituje za Mariju. Mora sve to polako, korak po korak, ništa na silu. 


Da li je bilo pesama koje su ste propustili da snimite, a drugi pevači napraviše posao sa njima?

– Bilo je i toga. Na primer, numeru koju peva Jašar Ahmedovski "Sve što imam, sad se ruši" prvo je bila kod mene. Tri-četiri meseca gledao sam u tekst i na kraju ga vratio jer ne umem da komponujem. Onda su stihovi došli do Mileta Basa, koji je uradio muziku, pa je Jašar snimio pesmu. Eto, nije kod mene završila jer mi nije bila suđena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here