Sabor mladosti i folklora

0

Igre iz Crnorečja: Sveti Sava – Mona Vejl
 

Tokom minulog vikenda crkvena opština "Sveti Sava" ponovo je bila mesto okupljanja srpske mladosti iz Melburna, Sidneja, Kanbere i Adelejda. Održani Sabor na kome je učestvovalo nekoliko stotina igrača iz više folklornih grupa, potvrdio je da je reč o jednom od najznačajnih i najposećenijih manifestacija u srpskoj zajednici u Viktoriji.

 

Ministar za multikulturalne poslove Metju Gaj i Stiven Grifer kao i drugi gosti, među kojima i kandidat Liberalne stranke na predstojećim izborima u Viktoriji za okrug Eltham, bili su iznenađeni brojem srpske dece koja neguju svoje običaje, jezik i tradiciju i redovno se okupljaju na Saboru srpskog folkora u Grinzborou.

 

Po dolasku na imanje crkve Sveti Sava, gosti i sveštenik Vladislav Šipovac obišli su hram, gde se se upoznali sa istorijom ove najstarije srpske parohije Melburna. Na ulazu u salu, ispunjenu posetiocima, ministra je uz aplauze dočekao špalir naše omladine. Posle intoniranja australijske i srpske himne ovogodišnji Sabor folklora u Grinzborou svečano je otvoren.

– Hvala vam na pozivu da večeras budem vaš gost. Imate toliko lepu crkvu Sveti Sava. Za nekog kome je majka ukrajinska pravoslavka, potpuno sam očaran lepotom vaše crkve. Ovde sam da podržim vašu zajednicu i način na koji negujete svoje običaje u Australiji – poručio je ministar Gaj.
 

Predstavnik vlade Viktorije podsetio je i na multikulturalnu harmoniju u kojoj živi veliki broj etničkih grupa.

– Predivno je večeras videti toliko dece obučene u tradicionalne narodne nošnje. Ova deca ponosno pokazuju ko su i odakle su njihovi roditelji. Ništa nije važnije za budućnost Viktorije, nego da vidimo ovako ponosnu decu, koja pokazuju kulturno nasleđe, ali i poštuju vrednosti porodica, koje su ponele iz domovine. Nastavite da u svojoj zajednici

Kulturno nasleđe

Organizatori Sabora u Grinzborou sa Vesnom Kasemović uložili su velike napore da mladima pomognu da pokažu kako, daleko od otadžbine, neguju svoje kulturno nasleđe. Voditeljka programa bila je Tatjana Georgievski.

prenosite tu tradiciju. Naravno, nemojte zaboraviti koliko je jezik važan u očuvanju identiteta, učenju mladih o istoriji i vrednostima zajednice. Hvala vam što ste me pozvali u crkvu na koju vaša zajednica treba da bude ponosna – poručio je ministar Gaj koji je bio nagrađen aplauzima i zbog dobrog poznavanja našeg jezika.

Čast da otvore drugi dan Sabora u Grinzborou pripala je najmlađem ansamblu domaćina FG Avala. Tokom višečasovnog nastupa folkloraša nizale su se razne koreografije, a brojni gosti su uživali u odličnoj igri i umeću mladih igrača iz Sidneja, Adelejda i Melburna, koji van granica svoje zemlje sa puno ljubavi i energije ponosno čuvaju tradiciju.

Nastupale su grupe: Avala, Šumadija iz Kizboroa, FG "Sveti Sava" iz Mona Vejla i KUD Kolo iz Melburna. Posebne apluze dobili su veterani Oplenca iz Adelejda, koji su pokazali da nema starosnih granica u negovanju običaja i tradicije. Za prisutne su izveli i narodne igre iz Šumadije koje su pripremili sa koreografom Aleksandrom Brankovićem.
U nedelju je održan drugi dan Sabora folklora sa mnoštvom nastupa dece iz Kanbere.

 

Srbi u dalekoj zemlji

Prigodnim rečima gostima se obratio i kandidat Liberalne partije Stiven Grifer, koji inače pomaže štampanje parohijskog lista "Svetosavnik", kao i sveštenik Vladislav Šipovac.
– Hvala vam svima koji ste iz daleka došli iz Sidneja, Kanbere i Adelejda. Sa nama je na okupu srpska omladina, koja je naša budućnost. Oni svake nedelje, a ovih dana i češće, vežbaju da bi svima vama pokazali šta su naučili, ali i šta njima znači da budu Srbin ili Srpkinja u ovoj dalekoj, ali divnoj zemlji. Hvala ministru Metjuu Gaju koji je došao da otvori naše slavlje i koji se izlazeći iz naše crkve divio onime što je naš narod stvorio – rekao je Šipovac.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here