B. Cvetojević
Vladika Siluan i sveštenstvo sa srpskom omladinom u manastiru

Tradicije postoje da bi se negovale i poštovale, a srpska zajednica u Australiji već skoro pune četiri decenije s ljubavlju čuva jedan od najvrednijih događaja posvećenih pre svega mladim naraštajima – Svetosavski omladinski festival. Ovog vikenda, od subote do ponedeljka, u Manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić pokraj Kanbere, po 39. put održaće se ovaj veliki sabor srpske mladosti na Petom kontinentu.

Organizacioni odbor Svetosavskog festivala pozvao je sve ljude dobre volje da tokom trodnevne manifestacije porodično posete pravoslavnu svetinju u Holu i uveličaju skup na kojem se uobičajeno okupi po nekoliko hiljada duša. I za ovu godinu pripremljen je izuzetan zabavni i kulturno-umetnički program, uz neizbežnu bogatu trpezu sa tradicionalnim srpskim specijalitetima.

Skup Srba Australije

Po običaju, Festival će biti otvoren u subotu posle Svete liturgije.

– U subotu od 10 časova ujutro, Svetu liturgiju služiće Njegovo Preosveštenstvo vladika Siluan, uz sasluženje većine sveštenika sa teritorije Novog Južnog Velsa i iz Kanbere. U 12.30 će svečano biti otvoren Svetosavski omladinski festival, na kojem će nastupiti veliki broj folklornih društava i grupa koje rade pri crkveno školskim opštinama širom Novog Južnog Velsa, Viktorije, Kvinslenda i glavnog grada Australije. Predveče ćemo održati i večernje bogosluženje, posle kojeg sledi nastavak kulturno-umetničkog programa – kaže za “Vesti” protojerej Miodrag Perić, starešina crkve Lazarice u sidnejskoj Aleksandriji.

Posetiocima Festivala predstaviće se mnogobrojne kulturno-umetničke grupe iz cele Australije. Nastupiće Folklorno društvo Kanbera, kao i deca iz CŠO “Sveti Sava” iz Farera u glavnom gradu Australije. Zatim, iz Sidneja dolaze KUD “Karađorđe”, KUD Izvor, folkloraši CŠO Lazarica iz Aleksandrije, kao i folklorna grupa pri Sportskom centru Bonirig. Iz Melburna stižu mladi iz Crkve Svegog Đorđa u Sent Albansu, iz Volongonga grupa pri CŠO Sveti Jovan krstitelj, dok će iz Brizbejna doći deca i omladina okupljena oko Crkve Svetog Nikole u Vajkolu.

U znaku Svetog Save

Bogat program nastaviće se i u nedelju kad je početak programa zakazan za 11.30.

– Za nedelju je organizovana i svečanost dodele trofeja i priznanja folklornim grupama, koja će početi u 15.00 sati. Ove godine će treći dan Festivala proteći u znaku obeležavanja školske slave, Dana Svetog Save. Posle Svete liturgije i slavske litije biće lomljenje slavskog kolača i biće poslužena slavska trpeza ljubavi. Iako je u ponedeljak neradni dan zbog Dana Australije, ne očekujemo da će većina gostiju iz drugih gradova moći da ostane, što znači da ćemo slavu obeležiti u nešto užem, lokalnom krugu vernika – kaže otac Perić.

Značaj Svetosavskog festivala za okupljanje mladih Srba širom Australije je nemerljiv. To je praznik koji je pre svega posvečen deci i mladima, jer je Sveti Sava najveći srpski prosvetitelj i zaštitnik škole. To, međutim, ne znači da je ovo vikend samo za mlade.

– Mladima je posvećen, ali su svi dobrodošli. Naša Crkva je kuća svih nas i zato još jednom pozivam naš narod da dođe, da dovedu decu, da se okupimo i provedemo vreme zajedno u miru, ljubavi i slozi. Od izuzetne je važnosti da se okupljamo kad god smo u mogućnosti, a ovom prilikom i da se svi zajedno zahvalimo Svetom Savi za sve što je učinio za naš narod, za našu decu, za njihovo obrazovanje. Još od sredine 19. veka naša Crkva je uzela Svetog Savu za zaštitnika srpskih škola u svim krajevima sveta gde one postoje i gde živi naš narod. Sveti Sava je naš najveći prosvetitelj i zato ga slave sve obrazovne ustanove i škole – kaže prota Miodrag Perić.

Iz Mitropolije australijsko-novozelandske obaveštavaju i da će gotovo sve parohije širom Petog kontinenta obeležiti Svetog Savu u svojim hramovima, ali da će zbog festivala koji se ovog vikenda održavaju u manastirima u Kanberi i Ilajnu, školska slava biti upriličena mahom tokom narednog vikenda, 1. i 2. februara.

Festival i u Ilajnu

Tradicionalno će se Svetosavski omladinski festival održati i u Manastiru Sveti Sava u Ilajnu u Viktoriji.

Episkop australijsko-novozelandski Siluan služiće Svetu liturgiju u Ilajnu u nedelju ujutro, sa početkom od 9 časova. Festival će u ovom manastiru biti upriličen samo tokom nedelje, a na njemu će se okupiti folklorna društva i škole iz Crkvenih opština sa teritorije Viktorije i Južne Australije.

Pomozimo izgradnju Koledža

Svetosavski omladinski festival biće još jedna prilika za sve one koji žele da donacijama pomognu izgradnju Koledža Sveti Sava u sidnejskom naselju Varovil da to i učine.

– Pomoć je uvek dobrodošla i naša akcija “1300 kaplara” i dalje traje. Potrebno je da se prikupe neophodna sredstva kako bismo uspeli da završimo izgradnju tokom ove godine, da bi Koledž mogao da bude otvoren u predviđnom roku, u januaru 2021. Poseban akcenat na akciju čemo staviti u februaru, na Srpskom festivalu u Sidneju, gde ćemo imati štand posvećen prvoj srpskoj školi ovog tipa izvan matice – istakao je otac Perić.

Organizacija

Kao i prethodnih godina, na čelu organizacije Svetosavskog festivala biće Crkva Svetog Đorđa iz sidnejske Kabramate, na čelu sa starešinom hrama protom Đurom Đurđevićem.

U pripremi festivala učestvuju i Kola srpskih sestara iz Kanbere i Sidneja, koja će biti zadužena za bogatu trpezu tokom sva tri dana ovog velikog događaja srpske zajednice u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here