Ž. Marković
PRAZNIK ZA DUŠU: Zajedničko kolo u centru Sikola

U čast neustrašive i ponosne ratnice, žene legendarnog Hajduk Veljka u negotinskom selu Sikole održani su jubilarni, 20. Čučuk Stanini dani.

Na ovoj svetkovini učestvovala su sledeća kulturno-umetničko društva: Leskovo iz Leskova, “Radislav Nikčević” iz Miloševa kod Jagodine, Sloga iz Vražogrnca, Izvor Lovci iz Lovca kod Jagodine, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, “Velimir Markičević” iz Majdanpeka, Vrelo Šarkamen iz Šarkamena, “Branko Olar” iz Slatine i domaćini, članovi KUD-a “Čučuk Stana”. Organizatori manifestacije su KUD “Čučuk Stana” iz Sikola i Mesna zajednica Sikole, a pokrovitelj već tradicionalno Opština Negotin i Dom kulture “Stevan Mokranjac” iz ovog grada.

Ženska pevačka grupa KUD-a Izvor Lovci

Voditeljka bez premca

Pre umetničkog programa održane su seoske igre i nadmetanje u predenju vune, a proglašena je i najlepša devojka. Program je, na radost prisutnih, besprekorno vodila Zdenka Tomić. Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin, otvorio je sabor sledećim rečima:

– Dragi prijatelji, drago mi je što smo se okupili ponovo u Sikolu, rodnom mestu čuvene Čučuk Stane. Posle dvogodišnje pauze danas se sastali po 20. put kako bismo kroz promociju kulturnog nasleđa pokazali lepotu i raznolikost običaja igara i narodnog stvaralaštva. Dragi čuvari narodne tradicije, ponosni smo na vašu ustrajnost u negovanju narodnih običaja posebno na naše Sikoljane koji neguju sećanje na heroinu, malu Stanu, hrabru i odanu ženu krajinskog junaka Hajduk Veljka. Bila mu je ravna po junaštvu i verni saputnik u životu i najtežim trenucima. Od pogibije čuvenog vojvode prošlo je 209 godina. Naša je dužnost i obaveza da mlade naučimo koliko je hrabrosti, junaštva i ljubavi prema domovini utkano u našu istoriju. Nikada ne smemo zaboraviti naše pretke i njihovo čojstvo. Podrška opštine Negotin organizaciji Čučuk Staninih dana je nesporna. Ja se nadam da ćete u godinama koje slede uspeti da unapredite i omasovite manifestaciju.

Najmlađi ansambl društva “Radislav Nikčević”

Članovi žirija Zoran Katić, koreograf i stručni saradnik Saveza amatera Srbije, mr Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Simonida Gavrić, rukovodilac dramskih studija Centra za kulturu u Boru imali su težak, ali i lep zadatak da odaberu najbolje. Sveukupni pobednik sabora je KUD “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, na drugom mestu je KUD Sloga iz Vražogrnca, a “bronza” je pripala članovima KUD-a “Branko Olar” iz Slatine kod Bora.

Luka i Marta iz KUD-a “Radislav Nikčević”

Mis Čučuk Staninih dana je Anđela Antić iz Sikola, prva pratilja je Suzana Krpetić iz Sumrakovca, a druga Sofija Đurić iz Šarkamena. Održana su i takmičenja u skoku udalj, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju čobanskog štapa, gađanju lukom i strelom, kao i u tome ko će ispresti najduži konac.

Milan Stanković, predsednik KUD-a “Čučuk Stana” iz Sikola, napominje da su odlučili da organizuju poznatu manifestaciju pošto je korona malo posustala:

– U goste nam je došlo osam udruženja iz raznih opština. Pre mnogo godina ovde je održan nadaleko čuveni vašar i odlučili smo da nastavimo tradiciju. Naše društvo broji osamdesetak članova, svrstanih u tri kategorije: deca, omladinci i veterani. Gostujemo na raznim manifestacijama kako u zemlji tako i u inostranstvu i imali smo mnogo uspešnih nastupa. Koristim priliku da se zahvalim svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu smotru – ističe Stanković.

Momir Petrović iz KUD-a “Čučuk Stana” svira duduk

Hvala domaćinima

Vojin Stanojević, predsednik Mesne zajednice iz Sikola, ukazuje da imaju više sponzora sa kojim sarađuju i uzajamno se pomažu u ovim kriznim vremenima:

– Hvala svim sponzorima koji su nam izašli u susret i omogućili da se ova manifestacija realizuje.

Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD-a Sloga iz Vražogrnca, ističe da se uvek raduju učestvovanju na saboru čiji je cilj očuvanje naše kulturne baštine.

– To nasleđe se jednostavno sa kolena na koleno prenosi budućim pokolenjima, generacijama, kako bi zapamtili korene i sve ono što nas imenuje kao narod. Doček je bio izvanredan, a organizacija savršena – izjavio je Petković našem dopisniku.

Nikola Vunturišić, umetnički rukovodilac KUD-a “Velimir Markićević”, napominje da su prvi put došli u Sikole.

– Utisci su prelepi, hvala domaćinima na gostoprimstvu.

Dečja grupa KUD-a “Čučuk -Stana”

Dejan Ristić, koji je već četiri decenije član KUD-a “Radislav Nikčević” iz Miloševa kod Jagodine, ističe da njihovo društvo ima 70 članova koji su podeljeni u četiri grupe – dečja, srednja, omladinska i veterani:

– Odazvali smo se pozivu organizatora i ovde smo prvi put. Pamtićemo doček, nemamo reči da izrazimo zahvalnost.

Predsednik KUD-a “Branko Olar iz Slatine kod Bora Žika Šutulović veli da su dosad na ovom saboru bili sigurno pet puta:

– Uvek smo bili divno dočekani, imamo sjajnu saradnju. Naše udruženje ima 60 članova (pioniri, omladinci i veterani). Ovog puta smo došli sa grupom veterana kako bi izašli u susret našim prijateljima iz Sikola.

Aleksandar Grozdić, predsednik KUD-a “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, naglašava da su došli posle mnogo godina da uveličaju Čučuk Stanine dane.

– Domaćini su nam priredili srdačan doček, vodili su računa o svakom detalju. U našem društvu ima 50 igrača, imamo dečju i omladinsku grupu.

KUD “Branko Olar” iz Slatine kod Bora

Skok udalj

1. Saša Kojić 2,35m – Sikole

2. Aleksandar Grozdić 2,30 m – Sumrakovac

3. David Petrović 2, 22 m – Sikole

Bacanje kamena s ramena

1. Nikola Stojčevski 8,7 m – Sikole

2. Bojan Petrović 8,15 m – Lovci

3. Miroslav Grujić 7,55 m – Sumrakovac

Nadvlačenje čobanskog štapa

1. Ivan Milošević – Leskovo

2. Danijel Stanojević – Sikole

3. Miladin Veselinović – Sumrakovac

Igrači KUD-a “Đura Jakšić” iz Sumrakovca

Gađanje lukom i strelom

1. Dejan Ristić – Miloševo

2. Karolina Abdulić – Majdanpek

3. Dragoslav Miladinović – Miloševo

Najduži ispredeni konac

1. Danica Đorđević 6 m – Slatina

2. Nikola Vojinović 4,6 m – Sikole

3. Vojkan Milošević 2,3 m – Šarkamen

Mališani iz KUD-a Sloga iz Vražogrnca