D. Pašić
Brojni parohijani su imali priliku da probaju čorbanac

Kuvanje čorbanca u parohiji Svetog Oca Vaslija Ostorškog u Lincu postao je nezaobilazan događaj na početku jeseni. Već 12. put u porti hrama okupili su se parohijani pre svega da bi se družili, ali i pokazali veštinu spremanja omiljenog jela. Ovog puta bila je tu i jedna ekipa Austrijanaca koju su činili Rudi, Vili i Mihael. Kažu da su došli na nagovor prijatelja Gorana i da su oduševljeni.

– Divan događaj pre svega zbog druženja. Atmosfera je sjajna i zaista smo oduševljeni što smo ovde – rekao nam je Rudi, uz konstataciju da je “šnaps” odnosno srpska domaća rakija nešto posebno.

Oduševljeni atmosferom: Mihaelu, Rudiju i Viliju se dopala rakija

Takmičari okupljeni oko čak 23 kotlića, što je dosadašnji rekord, rano su krenuli u pripremu kako bi oko podneva tročlani žiri doneo odluku o najukusnijem čorbancu.

U međuvremenu protojerej-stavrofor Dragan Mićić je služio liturgiju pred punim hramom, rekavši posle službe da je ponosan na vernike i njihov duhovni život:

– Uvek treba da smo okrenuti zajedništvu, odnosno Crkvi koja je suština porodice. Vera nas je spasila mnogo puta do sada, pa zato ne smemo da padnemo u bilo kakvo iskušenje i sumnjamo u Isusa Hrista. Vi redovnim dolaskom u ovaj prelepi hram ali i duhovnim životom koga se pridržavate na najbolji način dajete primer pre svega vašoj deci bez koje nema budućnosti – istakao je u besedi prota Dragan.

Posle bogosluženja i davanje nafore, prisutni su se uputili u portu hrama gde su imali priliku da probaju čorbance od svih ekipa koje su ga kuvale.

Kuvanje čorbanca je i porodični događaj, što najbolje potvrđuje familija Jotanović. Berisav, glava familije, redovan je učesnike manifestacije kod hrama Svetog Vasilija, a ovog puta je bio u društvu dva sina Stefana i Lazara. Nedostajali su supruga Mirjana i još dva naslednika.

Porodični tim: Berisav (u sredini) sa sinovima i prijateljima

– Nismo svi iz familije došli jer su ostali zauzeti, ali važno je da nismo izostali. Mislim da je ovo jedinstvena manifestacija ovog tipa u dijaspori. Radujem se svaki put kada vidim koliko kotlića dimi što znači da ljudi vole pre svega sabor, da se okupe. To bi uostalom trebalo da bude i najveća vrlina našeg pa je utoliko ovo odličan primer – ističe najstariji Jotanović kome su osim sinova društvo pravili i prijatelji Zoran Narić i Aleksandar Lekić.

Tročlani žiri u sastavu prota Slobodan Radojević, Dragana Vilpert i Slobodan Adžip je u parohijskoj sali ocenjivao uzorke, na osnovu kojih su tajno bodovani učesnici, prema broju, a ne imenu tima.

Srpski klub Vidovdan je imao tri kotlića

Zahvalnice i nagrade

Pošto je jedan od tutora pri hramu Miša Milanović podelio svim učesnicima posebne zahvalnice usledilo je proglašenje tri najbolje ekipe koje su skuvale najukusniji čorbanac. Prvo mesto priplao je timu Ciki, drugi su bili članovi Omladinskog udruženja Gornjak, a treće mesto pripalo je timu Mile Bau. Svi su dobili i vredne nagrade, kotliće za kuvanje čorbanca, a prota Dragan Mićić je posebnu zahvalnost uputio sponzorima ovogodišnjeg takmičenja Stanetu iz Astena i Veliboru Gligoriću iz Linca.

Najbolje tri ekipe sa protama Draganom i Slobodanom

Dame kuvaju muški

Bez učešća članova najbrojnijeg kluba u Gornjoj Austriji, “Nikole Tesle” nezamisliva je bilo kakva manifestacija u Lincu. Ovog puta osim muške ekipe tu su bile i dame Gordana, Milica, Marija i Slađana. Za njih je takođe najvažnije da se učestvuje i druži.

– Raduje nas što je ove godine više ekipa u odnosnu na ranije. Divno druženje uz drage prijatelje i poznanike je najvažnije, a ne ko će osvojiti nagradu. Više puta smo učestvovale i nadam se da će ova manifestacija potrajati – ističe Milica, koja je već ima priliku da pre tri godine pobedi na ovom lepom događaju.

Više puta učestvovale: Slađana, Marija, Milica i Gordana

Škola srpskog

I ove godine pri hramu u Lincu organizovana je nastava srpskog jezika i veronauke, koja počinje u nedelju 2. oktobra. Gotovo da je popunjen broju mesta oko 50 koliko može da primi učionica odnosno biblioteka u kojoj se odražavaju časovi. Učenici su od prvog do četvrtog razreda a predavaće učiteljica Milana Tepić. Prota Dragan je pozvao parohijane da upisuju decu i na nastavu u srpskim klubovima gde je takođe organizovana škola srpskog jezika zahvaljujući Prosvjeti iz Beča.