Z. Vicelarević
Deca pevala Svetosavsku himnu u Noj Izenburgu

Krsnu slavu Sveti Sava proslavili su Klub Srbija iz Noj Izenburga i Srpski kulturni centar u Ofenbahu, dva najveća naša kluba u nemačkoj pokrajini Hesen. U oba kluba je slavske kolače osveštao otac Neđeljko Đokić uz sasluženje čteca Justina Emrekovića.

Puna sala slavara su u Noj Izenburgu dočekali oca Neđeljka, a najmlađi članovi Kluba Srbija su prvo pevali himnu Svetom Savi, a potom okretali slavski kolač.

Bogdan, Saša i Marija Samardžić

Ljubiša Torlaković, predsednik srpskog kluba iz Noj Izenburga je sa ocem Neđeljkom prelomio slavski kolač, a zatim decu obradovao poklon paketićima.

Saša Samardžić, iako tek pri kraju tridesetih godina, već je najstariji folkloraš u prvom ansamblu KUD Izvor pri Klubu Srbija. Igraće, kako kaže, sve dok i sin Bogdan (2) ne počne da igra u folkloru. Na slavu je došao sa suprugom Marijom i malim Bogdanom, a o značaju slave za njih nam je Marija rekla:

Slava u novim prostorijama: Okupljeni SKC Ofenbah

– Za nas je slava očuvanje tradicije i običaja i da prenesemo na naše dete odakle je i šta su mu koreni. Srećni smo što se na klupskoj slavi okupio ovoliki broj ljudi, mladih bračnih parova i veliki broj dece. To nam govori da će ova naša zajednica da živi i da se očuva i sačuva našu veru i običaje iako smo daleko od matice.

U novim prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu obeležavanje krsne slave takođe je počelo himnom Svetom Savi koju su izveli najmlađi članova, a recitacije o prosvetitelju govorili su Vladana i Vladimir Mišović. Slavski kolač je osveštao otac Đokić i lomio ga Goranom Tomićem, predsednikom SKC.

Uz ikonu i krst: Najmlađi članovi SKC

– Sveti Sava je naša krsna slava i to je veoma značajan događaj za sve nas u SKC. Veoma me raduje što je na slavu došlo puno dece i roditelja, a i naši stari članovi. Počastvovani smo što našoj slavi prisustvuju Vladimir Rajić, vicekonzul Republike Srbije u Frankfurtu, kao i predstavnici FK Tempo, KHD Kolo i SD Dunav. Zbog događaja koji su nas pratili prethodne dve godine, ove godine su kumovi slave svi članovi i uprava iako po našoj tradiciji uvek imamo glavnog kuma slave – rekao nam je Goran Tomić.

Lomljenje kolača: Ljubiša Torlaković i otac Neđeljko

Kumovi svi članovi

– Prijatno smo iznenađeni ovolikim brojem slavara i po mom skromnom mišljenju ovo je do sada najveća slava koju smo do sada proslavili ovde. Hvala Bogu da smo ponovo mogli da slavimo po našim običajima i bez ograničenja koje je za nama, a velikom broju slavara je doprineo i porast broja naših članova. Po tradiciji smo svi članovi kumovi slave i svako od nas je doneo neki svoj specijalitet od posne hrane jer se slavi u danu kada se posti. Zahvaljujemo svim članovima na njihovom angažovanju kao i ocu Đokiću i Krsti Prtljagi, predsedniku SD Dunav i Saši Ćeliću, predsedniku KHD Kolo što su sa nama podelili radost slave.

Preuzele kumstvo: Slađana Zjača, Biljana Milovanović i Goran Tomić

Dogodine i pečenje

Slađana Zjača i Biljana Milovanović, dugogodišnje članice SKC Ofenbah, su preuzele kumstvo za sledeću slavu.

– Ove godine je slava bila posna, a sledeće godine će biti mrsna, pa smo Biljana Milovanović i ja već dogovorile da to bude slava na srpski tradicionalan način uz praseće i jagnjeće pečenje i sve što ide uz to. Biće bogata trpza srpskih specijaliteta i verujemo da će i sledeće godine da bude veliki broj slavara kao i sada, a možda još više – kaže nam Slađana Zjača.