Sačuvajte privatnost: Koje lozinke ne smete da koristite?

0

Pažljivo birajte svoju šifru 

 

Gotovo svaka banka koja će vam izdati kreditnu karticu, pružiće vam mogućnost otvaranja online računa direktno putem njihove web stranice. S online računom možete se logovati i plaćati vaše račune čak i na dan njihovog dospeća, možete proveravati trenutno stanje računa, videti najnovije podatke o naplatama, pregledati nedavne transakcije, ažurirati adresu za naplatu ili zatražiti prenos sredstava.

 

Tokom registracije trebaćete kreirati korisničko ime i lozinku s kojom ćete se kasnije ulogovati u vaš račun. Ukoliko ste se već pokušali registrovati, znaćete koliko nam mukotrpno to nekada zna biti. Iako nam web zahtevi nalažu da kreiramo što sigurniju lozinku, često nam se ne da razmišljati pa kreiramo lozinku koju sigurno nikad nećemo zaboraviti. Skrenite pažnju na kreiranje lozinki za vaše bankarske račune jer bi vam se vaša lenjost i nedostatak inspiracije kad tad mogli obiti u glavu kada vam hakeri otkriju lozinku i provale u račun.

12345678 ili abcdefg
Kvalitetne lozinke sadrže izmešane i brojeve te velika i mala slova. Svakako izbegavajte nizove slova ili brojeva, čak i u obrnutom smeru. Takve je lozinke uvek lako pogoditi.

 

Capitalone123 ili quicksilver
Mislite da je ime izdavaoca kartice ili ime kreditne kartice dobra ideja za vašu novu lozinku? E, pa varate se. Još ako imate istu strategiju stvaranja lozinki za sve vaše račune, hakerima ste olakšali proces krađe s vašeg računa. Budite malo kreativniji.

 

Password
Zadnjih nekoliko godina najpopularnija lozinka bila je ”password”. No, to je i jedan od prvih pokušaja koje će hakeri utipkati ne bi li provalili u vaš račun. Dodavanje brojeva ili slova na kraj lozinke kao što je npr. ”pasword1” ne čini je ništa više sigurnijom. Izbegavajte ovu lozinku.


Qwerty or asdfgh

Na prvi se pogled ove lozinke i ne čine tako loše, ali kada bacite pogled na vašu tastaturu videćete da se ta slova nalaze jedno do drugog i da hakerima neće zadati previše glavobolje kako bi ih pogodili.

 

Sally0825
Ako se zoveš Sally i ako je tvoj rođendan 25. 8., ovo je jako loša lozinka koju bi mogao pogoditi svako ko vas pozna. Pogotovo ako je ta informacija dostupna na društvenim mrežama kao što su Facebook ili Twitter. Hakerima je najmanji problem proveriti kada vam je rođendan i zatim vam provaliti u račun.

 

VolimMarka
Economy.rs, dnevnik.hrImena kućnih ljubimaca, dece, supružnika i najboljih prijatelja loš su izbor za lozinku vašeg bankarskog računa. Ne uključujte ih u vaše lozinke. Umesto toga, budite kreativniji i osmislite neku frazu koja je samo vama poznata i koju hakeri neće sigurno provaliti.

 

Ako ste npr. vašu suprugu upoznali u biblioteci 16. marta 1989. godine fraza može zvučati ‘Upoznao Mariju u biblioteci 16. marta 1989’. Od prvih slova reči možete napraviti kvalitetnu lozinku koju niko neće moći provaliti – UMuk16o89. Takvu će lozinku i najspretniji hakeri teško pogoditi.

 

Kvalitetne su lozinke dugačke, imaju velika i mala izmešana slova i brojeve ili simbole, ili oboje. Vaša lozinka ne bi smela da sadrži vaše ime, korisničko ime ili pak imena vaših voljenih. Takođe, kvalitetne lozinke ne bi smele da uključuju cele reči.

 

Jedini je problem što je komplikovane lozinke teško zapamtiti, ali ako ih zapišete na neko tajno mesto, to ne bi trebalo da bude problem. Ali pazite, ne čuvajte lozinku i korisničko ime na istom mestu i ne označavajte ih kao ”lozinka”. Ne koristite isto korisničko ime i lozinku za sve račune koje imate jer ako hakeri provale u jedan račun, lako će provaliti i u ostale, prenosi Credit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here