Privatna arhiva
NE BOJE SE NIČEGA: Patrijarh Porfirije, mitropolit Joanikije i Petar Knežević

Kada se sve uspešno završilo, patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije su nas pitali da li nam je bilo teško i da li nas je bilo strah. Odgovorio sam bez razmišljanja: “Kada je Bog uz nas, nema čega da se plašimo!”

Ovako za “Vesti” priča Petar Knežević, v. d. komandanta Protivterorističke jedinice MUP-a Crne Gore i specijalac koji je izazvao nepodeljene, pozitivne reakcije javnosti posle televizijskog snimka na kom je, čim su se oglasila zvona u Cetinjskom manastiru da je Crna Gora dobila novog mitropolita SPC, on svoju automatsku pušku premestio iz desne, u levu ruku, a zatim se i prekrstio.

Ubrzo zatim na internet portalima pojavila se i njegova fotografija sa novim mitropolitom.

“Vesti” su došle u posed još nekoliko ekskluzivnih fotografija na kojima Knežević, i još neki pripadnici njegove jedinice, među kojima je i Miloš Rakonjac, sede u društvu patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, ali i kako je sve izgledalo unutar zidina Cetinjskog manastira dok su demonstranti na svaki način pokušavali da spreče ustoličenje.

Knežević nije želeo da iznosi detalje cele operacije uz kratak komentar da za to nema ovlašćenje, ali je istakao da je akcija bila veoma komplikovana i izvedena u strogoj tajnosti.

– Najbitnije je da je cela akcija završena bez gubitaka ni na jednoj strani. Sve ostalo je ipak u domenu službene tajne, ali situacija uopšte nije bila naivna. Protivteroristička jedinica MUP-a je još jednom pokazala da je uz narod i da radi za dobrobit Crne Gore – ističe Petar Knežević.

ČUVARI ZAKONA I VERE: Pred vratima manastira

Ratno odlikovanje

Pojedini mediji naveli su da je Knežević jedan od najmlađih učesnika borbi na Košarama. Međutim, “Vesti” otkrivaju da je zapravo reč o pravom junaku odbrane Kosova 1999. godine, i nekadašnjem pripadniku legendarne 63. padobranske brigade s kojom je učestvovao ne samo u odbrani Košara, već i u epskoj bitki na Paštriku, ali i u mnogim drugim akcijama koje su tada vođene protiv stostruko jačeg neprijatelja.

Zbog tih zasluga, 63. padobranska je dobila Orden narodnog heroja, a “za pokazane vrline i zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanje zadataka u odbrani i bezbezdnosti otadžbine”, tada vojnik Petar Radomira Knežević, odlikovan je Medaljom za vrline u oblasti odbrane i bezbednosti.

Darivani ikonama

Kako nije imao odobrenje pretpostavljenih da daje intervju, Knežević je za “Vesti” još samo otkrio da su se patrijarh i mitropolit na kraju zahvalili i njemu lično, ali i celoj jedinici koja ih je obezbeđivala.

– Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije u znak zahvalnosti poklonili su brojanice i ikonice za celu jedinicu. Naravno, svi su s velikim oduševljenjem prihvatili ove, za nas veoma vredne darove – otkriva Petar Knežević, komandant PTJ MUP Crne Gore.

Knežević dobio Medalju za vrline

Savršena akcija

Kako “Vesti” saznaju, operacija u kojoj je Protivteroristička jedinica MUP Crne Gore obezbedila bezbedno ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog bila je od početka do kraja označena najvišim stepenom tajnosti. Zadatak je izdao lično premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, a detalje je znao samo mali broj ljudi.

– To je bila jedna od najblistavijih operacija koju su specijalne policijske jedinice Crne Gore do sada izvele. Svi su mislili da je cela priča vezana za dolazak helikoptera, ali to je bio samo jedan segment akcije u kojoj ništa nije bilo prepušteno slučaju. PTJ je ovaj zadatak obavio savršeno – tvrdi izvor “Vesti” koji objašnjava da je PTJ poslednjih godinu dana doživeo veliku transformaciju ne samo u kadrovima, već i u sistemu rada i efikasnosti.

Đurđevdan na Košarama

U knjizi “Bitka na Košarama – Sećanje učesnika 1999”, nalazi se i autorski tekst Petra Kneževića.

“Značaj te bitke je sada možda još veći. Da bismo krenuli u budućnost, moramo se i te kako vratiti u prošlost. Te bitke su velika snaga, uzor za mlađe generacije”, napisao je Knežević.

U ovom tekstu, on se dotakao i čuvenog crnogorskog čojstva i junaštva.

“Granate padaju, snajperisti gađaju, a kasetne bombe napravile su nam najveće gubitke. Ali mi smo imali previše srca i hrabrosti. Da je pred nama bio i drugi Kosovski boj, bio bi do zadnje kapi krvi. Pogotovo za nas koji smo bili iz Crne Gore ne bi bilo veće sramote nego da smo odustali. Ali, ne bi bilo ni veće časti da smo izgubili živote, ili bili ranjeni”, napisao je Knežević.

DOVIĐENJA: Premijer Zdravko Krivokapić ispraća patrijarha

Snajperom uzvratili ljubav

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije oprostio se s mitropolitom Joanikijem na podgoričkom aerodromu odakle je putem Instagrama i poslao emotivnu poruku verujućem narodu Crne Gore.

“Rastajem se, nadam se ne za dugo, sa ovom blagoslovenom zemljom i narodom, sa podeljenim osećanjima. Srećan sam veoma jer smo ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu. Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima nameravali da spreče snajperskom puškom. Zahvaljujem svima, žalim sve koji su na bilo koji način povređeni i molim ih za oproštaj. Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu”, poručio je patrijarh.

Veljoviću, polazi s nama!

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju uputilo je sudu u tom gradu predlog da se odredi istražni pritvor Veselinu Veljoviću, nekada svemoćnom direktoru policije, a sada savetniku crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Da podsetimo, Veljović je priveden zbog napada na specijalce. Očevici navode da je prišao kordonu i naredbodavnim tonom uzviknuo: “Bacite uniformu, ja sam vaš komandant!” Niko od policajaca nije ga poslušao, pa je usledila rasprava u kojoj je Veljović nasrnuo na kordon. Proboj je propao pošto su do tada uzdržani specijalci ispalili suzavac.

Potom su starešine Goran Jokić i Damjan Kasalica sa nekoliko specijalaca prišli Veljoviću i naredili: “Polazi sa nama.” Nemoćan, bivši direktor policije povinovao se naređenju i priveden je bez otpora.