Tanjug
Diplomatska borba: Goran Rakić i Petar Petković

Beograd i Priština postigli su dogovor prema kome Srbi na Kosovu i Metohiji i dalje mogu da koriste srpska dokumenta, ali i da sa njima slobodno izlaze i ulaze u južnu srpsku pokrajinu. Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe da je postignuti dogovor, sa garancijama EU, od presudnog značaja za Srbe i da su za nama nedelje teške diplomatske borbe.

– Bili smo na pragu ozbiljne krize i sukoba koje je želeo, pre svega, Aljbin Kurti na severu KiM, da zapali ponovo bure baruta na Zapadnom Balkanu. Postignutim dogovorom uspeli smo da obezbedimo mir i stabilnost i sačuvamo srpske lične karte za Srbe u južnoj pokrajini, kako severno, tako i južno od Ibra, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na KiM moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza – objasnio je Petković gostujući na RTS.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste ocenio je da je dogovor “od neprocenjivog značaja za Srbe na KiM”, ali i upozorio da je “vatra i dalje prisutna i dolazi iz Prištine”.

– Za Srbe koji žive na Kosmetu ovo je od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko je prošao neprospavanih noći, brige, koliko je strepnji za nama. Najbitnije je da je osigurano da niko ne sme da dira srpske lične karte. Tražili smo i garancije od predsednika Vučića i dobili ih, da nas niko neće proterivati sa kućnog praga – poručio je Rakić.

Podsetimo, informaciju da je postignut dogovor prvi je objavio šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“U sklopu dijaloga pod okriljem EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlazak za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata”, naveo je Borel na Tviteru i dodao da će Srbi sa KiM, kao i ostali građani, moći da putuju slobodno između, kako je naveo, “Kosova i Srbije koristeći postojeća lična dokumenta”.

Regulisanje slobodnog kretanja je “prvi korak ka normalizaciji odnosa”, ali Beograd i Prištinu čeka i razgovor po pitanju tablica.

– U tom slučaju situacija je dosta teža, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica koje izdaje Republika Srbija – ističe Petković.

Podrška dijaspore

Brojne srpske organizacije iz dijaspore i regiona pružile su podršku državnoj politici Srbije i srpskom narodu na Kosovu.

“Zabrinuti zbog provokacija i bezbednosne nestabilnosti kojima su izloženi pripadnici srpskog naroda na KiM, kao i zbog činjenice da privremene institucije u Prištini čine sve kako bi onemogućile normalan život Srbima na KiM, srpske organizacije iz regiona su izrazile punu podršku državnoj politici Srbije i naporima državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem da se očuvaju mir i stabilnost”, navodi se u saopštenju više desetina srpskih organizacija.

Među potpisnicima su Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske, Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba Italije, Andreja Lović iz Centralnog saveta Srba u Hesenu, kao i Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i Ljubomir Aleksov, predstavnik srpske zajednice u parlamentu Mađarske i mnogi drugi.