Tanja Gajović
Predstavljanje u regionu: Aleksandar Gajović

Knjiga Aleksandra Saše Gajovića “Nazdravimo prijatelji(ma)”, posle prve, službene promocije u Jugotonovoj radnji u Beogradu, predstavljena je i u sklopu 16. Si-Em-Si festivala u Vodicama. Knjiga je, inače, simbolično objavljena na 72. rođendan autora.

Saša Gajović je dugogodišnji pisac, publicista, novinar i urednik. Cenjeni je kulturni, ali i fudbalski radnik, i dobitnik više nagrada. Kako je istaknuto na promociji – hroničar je jednog vremena i doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. U ovoj knjizi opisao je uspone i padove deset legendi narodne muzike: Lepe Lukić, Usnije Redžepove, Zvonka Bogdana, Tome Zdravkovića, Silvane Armenulić, Predraga Živkovića Tozovca, Bore Spužića Kvake, Šabana Bajramovića, Predraga Gojkovića Cuneta i Šabana Šaulića. Svi oni su već zaslužili ili imaju svoju knjigu ili film, ali, kako je naglašeno, kad su zajedno, u jednoj knjizi, onda “dobijete sliku zašto su njihove karijere velike, i zašto su te pesme ušle toliko duboko u naše živote”.

Gajović, redovan gost na manifestaciji u Vodicama, priznao je da ima malu tremu.

Korice knjige

– Ona je, pre svega, ukorenjena u činjenici da prvi put na Si-Em-Si festivalu jedan književnik predstavlja svoju knjigu – objasnio je autor. – Na taj način ulazim u istoriju festivala s ogromnim zadovoljstvom. Knjigu prati i disk koji je uz nju. Verujem da ćemo naredne godine ovde imati više knjiga jer je knjiga uvek bila i ostala čovekov najbolji prijatelj. Lepo je slušati muziku, ali je još lepše čitati knjigu.

Autor je istakao da pevači koji su zastupljeni u ovom štivu “nisu narodnjaci”.

– To su legendarni izvođači koji svoju afirmaciju nisu tražili po tabloidima, televizijskim emisijama, već su karijeru započeli i najbolje su se osećali u kafani. Tamo su ispevali najlepše pesme, od srca i iz duše. Ova knjiga je moj pogled na njihove karijere koje su zaista briljantne – ne samo u nekom gradu ili republici, već u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Ostavili su neizbrisiv trag. Drago mi je što sam iznedrio ovu knjigu, i zato što sam ih otrgao od zaborava – završio je Gajović.

Lepa Lukić

Podsticaj filmadžijama

Gajoviću je, kako kaže, bilo teško da izdvoji baš ovih deset pevača koji su zastupljeni.

– Radio sam na ovome dve i po godine. Obilazio sam arhive i uneo u knjigu sve što sam smatrao da je bitno za njihove živote i karijere. Zahvaljujem se Želimiru Babogredcu (direktoru Kroacija rekordsa) koji stoji iza ovog projekta, i Nataliji Cajić koja je priredila ovu knjigu.

Životi svih junaka ovog dela, veli Gajović, toliko su uzbudljivi i zanimljivi da svako od njih zaslužuje film.

– Toma ga već ima, a vidim da se sprema i film o Silvani. Možda je i moja knjiga podsticaj autorima da kinematografski obrade ove pevače.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here