Sačuvati bar ime i folklor

0

Nošnje treba skloniti na sigurno: Folklor na gradskoj priredbi
 

Miroslav Krstić nije bio raspoložen za razgovor o sadašnjim problemima i nije se javljao ni posle desetak telefonskih poziva. Međutim, o neslavnom kraju SKC "Sveti Sava" u Augzburgu, spremno su govorile Ljiljana Trkulja i Evica Stojaković koje su nekad vodile centar.
 

Neodržane skupštine

O stanju u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Augzburgu svedoči nekoliko sazvanih a neodržanih skupština, teškoća da se izabere rukovodstvo koje bi vodilo klupske aktivnosti, stalno osipanje članova, a pogotovo sve praznije klupske prostorije. Sve to je bio nagoveštaj kraja, koji je potvrdilo otkazivanje prostorija.

Ljiljana Trkulja pokušava u ime folklorne sekcije da sakupi narodne nošnje i smesti ih na sigurno do povratka sa godišnjeg odmora, nadajući se da će se iznaći neko rešenje da folklor ne prestane da radi.

– Iako su od 1. avgusta prostorije prestale da budu naša druga kuća, ja se nadam da ćemo uspeti posle povratka sa godišnjeg odmora da se dogovorimo da folklor nastavi rad. Želja nam je da srpske narodne igre nastave da igra sadašnjih 14 članova dečje sekcije, a možda ćemo uspeti da obezbedimo neki prostor da im se pridruži još nekoliko vršnjaka. Cilj je da se ne ugasi ime centra, da naša deca neguju deo naše kulture i tradicije i da znaju odakle potiču i kome pripadaju – kaže Ljiljana Trkulja.
 

Najmlađi su bili česti posetioci
 

Evica Stojaković dugogodišnji član i bivši predsednik SKC "Sveti Sava" i član Integracionog saveta Augzburga s neskrivenom tugom govori o kraju jednog društva.

 

Ostala sećanja

Povodom slave centra ili Vidovdanskog sabora, gosti su bili ugledni predstavnici grada Augzburga, i Generalnog konzulata Republike Srbije iz Minhena. Na fotografijama će ostati zabeleženo da su u centru bili gradonačelnik Augzburga dr Kurt Gribl, Peter Grab gradski sekretar za kulturu, Boro Šuput generalni konzul Republike Srbije iz Minhena. Ostvarivana je saradnja s gradom, pa je folklor nastupao na gradskim manifestacijama, pogotovo na Prolećnom sajmu u Augzburgu.

 

– Osećam se tužno, kao da se rastura jedna kuća a naše klupske prostorije za mnoge su bile upravo druga kuća. Centar su u oktobru 1991. osnovali naši ljudi u Augzburgu, a među osnivačima su Radovan Čvorović, Milorad Janković, Dušan Božić i Branko Trkulja. U najbolja vremena imali smo više od 350 članova. U sastavu centra delovale su folklorna, šahovska i kuglaška sekcija, a jedno vreme sa nama su bili i fudbaleri – kaže Evica Stojaković.
 

Boro Šuput o dr Kurt Gribl u centru
 

Pokazalo se i u ovom slučaju da klub ili udruženje ne čini mala grupa ljudi, nego dobra atmosfera u klubu i među članovima koja će okupiti i privući i one koji nisu članovi. Bez dobre posete tokom cele sedmice, a pogotovo za vikend, bez zanimljivog programa, teško je očekivati da klub živi normalno. Upravo sve to nedostajalo je nekoliko godina u životu SKC "Sveti Sava" Augzburg i to je dovelo do kraja društva koje postoji od 1991. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here