Tanjug
Nastavak saradnje: Zbignjev Rau sa Vučićem i Selakovićem

Zbignjev Rau, predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Poljske, boravio je u Beogradu i razgovarao sa državnim vrhom Srbije. Rau se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i premijerkom Anom Brnabić. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije, složivši se da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu prioritet.

Predsednik Srbije je naglasio da Srbija veoma ceni odličnu saradnju sa Oebsom, kao važnim formatom za dijalog o gorućim pitanjima u oblasti evropske bezbednosti, posebno u aktuelnim geopolitičkim prilikama, i zahvalio na podršci koju Poljska pruža, kako Srbiji, tako i regionu na polju evrointegracija.

Ministar Rau je pozdravio ulogu Srbije u Oebsu, kojom daje snažan doprinos multilateralizmu i naglasio značaj reformi koje naša zemlja sprovodi na evropskom putu.

– Na našoj teritoriji imamo dve misije, jedna je u Beogradu, druga u Prištini. Vlada podržava rad misije na KiM kao najuverljivijeg statusno neutralnog prisustva, čiji se rad bazira na Rezoluciji 1244 – rekao je Selaković.

On je naglasio da Srbija poseban značaj pridaje aktivnostima Oebsa vezanim za prava nealbanskih zajednica na Kosovu i povratku raseljenih.

– Jedan od prioriteta za Srbiju je povratak raseljenih. Sastanak je bio prilika da naglasimo da je KiM postkonfliktno područje na svetu sa najmanjim brojem povratnika, ispod tri odsto – rekao je Selaković i naglasio da je to tema o kojoj se mora govoriti na svim svetskim forumima.

Rau je ocenio da se poseta Beogradu odvija u doba kada se region Oebsa suočava sa velikim izazovima bezbednosti.

– Bili smo svedoci erozije posvećenosti principima organizacije, tekući rat u Ukrajini jasno je pokazao kršenje međunarodnog prava standarda i preuzetih obaveza – naveo je Zbignjev.

Poljski ministar izrazio je zadovoljstvo što sa zvaničnicima Srbije deli razumevanje, zajedničke stavove po pitanju demokratije, ljudskih prava, pomirenja, integracije nacionalnih manjina što je, kako je naglasio, ključno za uspešan put jedne zemlje.

– Iz perspektive Oebsa cenimo napore Srbije da održi stabilnost i bezbednost u regionu i nastavi rad na jačanju demokratskih institucija – rekao je Rau.

Šef diplomatije Srbije je podsetio na aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa Oebsom i značaju koji Srbija pridaje misiji i zahvalio poljskom kolegi, jednom od četvorice ministara Višegradske grupe koji je podržao Otvoreni Balkan kao dobru formu regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Bez sankcija Rusiji

Prema Selakovićevim rečima, tema susreta bili su i globalni odnosi, te da je susret iskoristio da istakne stav Srbije po pitanju Ukrajine, da poštujemo međunarodno pravo, teritorijalni integritet svih suverenih zemalja članica SB UN, a samim tim i Ukrajine. Sa druge strane ponovljen je i stav Beograda da ne uvede sankcije Rusiji, jer se u donošenju takve odluke Srbija rukovodi zaštitom nacionalnih interesa.