EPA/Shawn Thew
Predsednik SAD Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden podržao je odluku državnog sekretara Entonija Blinkena da odloži svoju posetu Kini zbog špijunskog balona Pekinga koji je primećen na nebu iznad SAD.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je izjavila da postoji konsenzus između Bajdena i njegovih savetnika da Blinken ne treba u ovom trenutku da putuje u Kinu, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas razgovarao sa direktorom kineske Centralne kancelarije za spoljne poslove Vang Jijem i obavestio ga da neće putovati u Kinu s obzirom na aktuelne okolnosti, odnosno prisustvo špijunskog balona Pekinga u vazdušnom prostoru SAD. Zvaničnici vojske SAD saopštili su da veruju da je sumnjivi “balon za nadzor” primećen kako leti iznad savezne države Montana i da sumnjaju da pripada Kini.

Objekat je leteo iznad Aleutskih ostrva, Aljaske i kroz Kanadu pre nego što se 1. februara pojavio iznad grada Bilingsa u Montani, rekli su zvaničnici.

Kina je saopštila da je reč o meterološkom, a ne špijunskom balonu koji je prema tvrdnjama Pekinga “zalutao u vazdušni prostor SAD,” prenosi Rojters.

1 COMMENT

  1. Veliko cudo pocelo zaprasivanje Amerikanaca vidi sad tog brezobrazluka Kineza neznam kako su se smjeli usditi na tako nesto to pravo u svijetu pripada samo Amerikancima to ce vam reci ovaj presedavajuci UN

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here