M. Karović
Manastir Visoki Dečani

U senci događaja na severu Kosova i Metohije, ali i apela najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija da privremene vlasti u Prištini vrate oduzetu zemlju manastiru Visoki Dečani, na sajtu Upoznajte Kosovo, namenjenom turistima sa Zapada, osvanula je nova podvala. U delu u kome se opisuju “kulturno-istorijske znamenitosti”, tvrdi se ne samo da su ovaj manastir projektovali i sagradili Albanci, već i da je na zemlji “starog albanskog plemena Gaši”!

Falsifikovanje činjenica

Docent, dr Jasmina S. Ćirić, istoričar umetnosti i profesor Univerziteta u Kragujevcu, ekspert za srpsku srednjovekovnu baštinu, kaže da je bila šokirana onim što je pročitala.

– Reč je o direktnom falsifikovanju istorijskog i kulturnog identiteta manastira Dečani, što je u suprotnosti sa svim validnim zakonskim aktima zaštite nasleđa. To je samo jedan od primera zatiranja spomeničkih materijalnih dokaza o vekovnom nastajanju i usponu srpske države i duhovnosti na tlu KiM – ističe ona i dodaje da se u lažima ide dotle da se svesno pogrešno citiraju neki srpski istoričari iz 19. veka.

Baš u opisu Dečana se, kako ukazuje, navodi da su “čak i Srbi priznali” da Nemanjići “nisu bili sposobni” za gradnju crkava i manastira, ne samo na prostoru KiM, već i Severne Makedonije.

– To je tako grubo falsifikovanje istorijskih činjenica da sam šokirana. O svemu sam odmah obavestila Sektor za savremeno stvaralaštvo srpskog Ministarstva kulture i očekujem da će preduzeti dalje korake – priča ona.

Lažirana istorija

Naša sagovornica ukazuje i da je po istom “modelu” lažirana i istorija drugih crkava i manastira u pokrajini.

– Gračanicu opisuju kao manastir koji je nastao tako što su “Srbi rekonstruisali albansku crkvu iz 14. veka”. Istovetno se govori i o tvrđavi na Novom Brdu, ali i o Crkvi Ljeviškoj u Prizrenu, manastiru Devič, pa čak i Pećkoj patrijaršiji. Najgore u svemu je što ovaj internet turistički vodič o Kosovu vodi fotograf i bloger iz Prištine, Bujar Gaši, koji je za taj projekat dobio nagradu Ambasade Norveške u Prištini, gde su bili prisutni i ambasadori ostalih zapadnih zemalja koje su priznale Kosovo. Ono što čudi je da je falsifikovana istorija Dečana objavljena baš u periodu kada su te iste zemlje zatražile od vlasti u Prištini da manastiru hitno vrate oduzetu zemlju – ističe naša sagovornica.

Dr Ćirić objašnjava da je ovakvom “revizijom istorije” grubo prekršen čitav niz međunarodnih zakona i propisa koji regulišu ovu tematiku.

– Postoji više međunarodnih i nacionalnih zakonskih akata koji predstavljaju pravni osnov po kojem je Srbija jedina pozvana da štiti, obnavlja i čuva svoju kulturnu baštinu na KiM. Od Haške konvencije iz 1954, preko Vankuverske deklaracije iz 1976, do Evropske konvencije o očuvanju arhitektonske baštine iz 1985. – istakla je Ćirićeva.

Spomenik Uneska

Dr Jasmina S. Ćirić podseća da je manastir Dečani na listi spomenika svetske kulturne baštine Uneska, a da je 2021. uvršten na listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi.

– U saopštenju Evropa Nostre ističe se da se “manastir Dečani povremeno suočava i sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta verskog nasleđa, tendencijom koja nije u skladu sa evropskim i međunarodnim principima tačne istorijske i umetničke interpretacije istorijskih spomenika i lokaliteta kulturnog nasleđa” – naglašava ona.