pixabay.com
Američki vojnici

Kongres Sjedinjenih Američkih Država stavio je na razmatranje nacrt zakona o “ruskoj agresiji” u baltičkim državama, prenosi RT.

Autor dokumenta je član Predstavničkog doma Republikanske partije Majk Konavej. Prema njegovom mišljenju, Rusija pokušava da “oslabi” NATO i ponovo u Evropi stvori svoju sferu uticaja, za šta pribegava “pritisku i zastrašivanju”.

Nacrt zakona sadrži neke preporuke za Pentagon. Ukoliko bude prihvaćen, SAD će morati da procene vojne potrebe Litvanije, Letonije i Estonije i “preuzmu vodeću ulogu u jačanju saradnje” sa ovim zemljama.

Osim toga, Konavej predlaže da se razmotri proširenje vojnog prisustva u baltičkim državama.

“SAD bi trebalo da istraže mogućnost pružanja zemljama baltičkog regiona mobilnih protivraketnih sistema dugog dometa, uključujući posredstvom efikasne upotrebe mehanizama za raspodelu troškova i raspoređivanje zajedno sa saveznicima NATO-a kako bi se smanjilo finansijsko opterećenje država domaćina”, navodi se u dokumentu.

Ranije je Savet bezbednosti Rusije saopštio da dolazi do povećanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima zamenika sekretara Saveta bezbednosti Mihaila Popova, za dve godine brojnost snaga za brzo reagovanje povećala se sa 25 na 40 hiljada ljudi, a u baltičkim državama raspoređene su pojačane taktičke bataljonske grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here