SAD čuvaju stare nuklearke za odbranu od asteroida

0

Nuklearne glave bi mogle biti iskorišćene kao odbrana od asteroida 

 

Sudeći po izveštaju u vezi sa nacionalnom nuklearnom bezbednosnom administracijom, rastavljanje ovih oružja je stopirano do daljnjeg sve dok ne bude sprovedena revizija kako bi se izmerila “njihova upotrebljivost u planetarnoj odbrani od asteroida koji idu ka Zemlji”, prenosi “Business Insider”.

 

Iako plan zvuči skoro identično radnji filma Majkla Beja iz 1998. godine pod nazivom “Armagedon”, NASA razmišlja o mogućnosti da nuklearno oružje zaista može biti iskorišćeno kako bi se blokirala pretnja od dolazećih asteroida.

 

NASA je u prošlosti finansirala nekoliko studija o tome kako nukelarno oružje može biti korišćeno u zaštiti Zemlje od dolazećih asteroida. Istraživanja su smišljala brojne scenarije u kojima se nuklearno oružje lansira u svemir kako bi izbacilo asteroida sa kursa ili kako bi ga raznelo u komadiće dovoljno male da se dezintegrišu u Zemljinoj atmosferi.

 

Međutim, u zavisnosti od situacije, plan SAD da koriste nuklearno oružije mogao bi da naruši sporazum iz 1967. godine po kom je zabranjeno skladištenje nuklearnog oružija u svemiru ili nebeskim telima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here