Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države izdvojile su oko 10 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije koronavirusa, od čega je Srbija dobila dva miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Sredstva su namenjena proširenju kapaciteta testiranja građana na koronavirus, aktivnijem pronalaženju zaraženih, dodatnoj tehničkoj ekspertizi za prevenciju i lečenje bolesti, jačanju razmene informacija o rizicima i poboljšanju higijenske prakse u domaćinstvima u Srbiji.

SAD su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, u poslednjih 20 godina investirale više od milijardu dolara ukupne pomoći Srbiji od čega je skoro 5,4 miliona dolara namenjeno zdravstvu.

Vašington je, dodaje se, izdvojio skoro 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Kosovu tokom pandemije. Crna Gora je dobila 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Severna Makedonija 1,5 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 2,2 miliona, a Albanija više od dva miliona dolara.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Ta sredstva, koja obezbeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju SAD.

5 COMMENTS

  1. Па Трамп враћа Вучићу оних 2 милиона долара што је поклонио клинтоновима нацистичким убицама СРБА И СРБСКЕ ДЕЦЕ. Ето доказа ко је ко и питање зашто баш САД Трамп Вучићу враћа тих 2 милиона долара.. Није то СУ БИЈА да одмах све заборави. Све вредности али и криминалне радње се у свету прате, цене и процењују.

  2. SAD daju Srbiji dva miliona dolara za borbu protiv pandemije nije Vučić poklonio 2 miliona dolara za Klintonovu Partiju niti je za demokratsku partiju jer u toj klintonovj partiji su ogromno jaki šiptarski lobiji. Tram je dao dva miliona Dolara Vučiću iz džepa svog samo za kafu u Hotel Moskvi na Terazijama da popije sa Vičićevim pajtašima.
    Bolje Tramp nego bolesni Džoj Bajden. Ako dođe on uzeće sveeeeeeee ej moj mali Vučiću svak te vuče i sprda se sa tobom. Probudise čoveče dosta si se nafatirao od te jadne Srbije. Sad odpočni da radiš za Srbiju i pravoslavlje nemoj celo vreme gnjaviti kao p..ka za naćivama po seljačkom što se kaže. Osvesti se malo i pođi uspravno.

  3. Немојте молим вас ништа да нам шаљете,ваше паре су проклете

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here