SAD i EU: Pozitivni koraci Srbije na putu ka EU

0

Američki ambasador Majkl Kirbi rekao je na Beogradskom bezbednom forumu da se Srbija pridružuje međunarodnoj zajednici na veoma pozitivan način i da je kretanja ka EU izuzetno važno za srpsko društvo. Kirbi je rekao da težnja ka članstvu za EU, kao i vrednosti NATO, u Srbiji pružaju korenje.

 

Zadovoljni: "Srbija kroz reforme na putu ka EU usvaja demokratske vrednosti, poput tolerancije što je bilo vidljivo i na nedavnoj Paradi ponosa"
 

– Može se videti veoma pozitivna promena u Srbiji, rekao je američki ambasador i kao jedan od primera naveo Paradu ponosa na kojoj je bilo više tolerancije nego ranije.

 

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je Srbija napravila strateški izbor ka EU i da kroz pristupanje ide sistematično.

– Nijedan dan nije izgubljen u pregovorima za pridruživanje EU, uprkos
izborima, rekao je Davenport.

 

Komentarišući istraživanje o transatlantskim trendovima, Devenport je istakao da je veoma važno što Evropljani kao najpozitivniju karakteristiku EU navode zajedništvo i demokratiju. I to je važno i za Srbiju zbog demokratskih vrednosti, rekao je šef Delegacije EU.

 

Đuzepe Manco, ambasador Italije koja predseda Unijom, rekao je da Italija podržava proširenje EU, pošto EU neće biti cela bez svih evropskih država. Manco je rekao da je Parada ponosa bila izvanredan događaj i korak napred za Srbiju, i da EU treba ohrabrivati Srbiju za takve korake napred.

 

Kirbi je izrazio nadu da će Srbija jednog dana biti članica EU, dodajući da je NATO druga stvar, ali da ako Srbija želi, može da doprinese i toj organizaciji, mada članstvo u Alijansi nije preduslov za Uniju. On je naveo da Srbija sve više doprinosti mejunarodnoj bezbednosti i pozdravio pismo koje je premijer Aleksandr Vučcić prošle nedelje uputio američkom predsedniku Baraku Obamu o podršci Beograda borbi protiv Islamske države.

 

Navodeći da se Srbija pridružuje međunarodnoj zajednici na veoma pozitivan načina, Kirbi je rekao da se SAD raduju predsedavanju Srbije OEBS-om, što je bilo skoro nezamislivo pre 15-tak godina.

"To je neće biti lako, ali će biti velika prilika za Srbiju", rekao je on.

 

Devenport: Srbija ima ključnu lidersku ulogu u regionu

Majkl Devenport je istakao da Srbija ima ključnu ulogu u evropskim integracijama regiona Zapadnog Balkana. Devenport je rekao da je kretanje Srbije ka Evropskoj uniji, verovatno jedan od najvažijih pojedičnih stvar kad je reč o evrointegracijama zemalja u regionu poput BiH. On je istakao da Srbija ima ključnu lidera u evrointegracijma regiona
Devenport je rekao i da će se s približavnjem Srbije EU, u Uniji sve više čuti glas Beograda, naročito za vreme predsedavanja OEBS-om sledeće godine. On je dodao da je predsedavanje OEBS-om izuzetna prilika za Srbiju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here