EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Gabrijel Eskobar

Specijalni predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak naredne nedelje dolaze u Prištinu i Beograd, kako bi “podstakli dijalog”, ali nekadašnji srpski diplomata Milisav Paić navodi da ne očekuje ništa specijalno od pomenute posete, s obzirom na velike razlike između Vašingtona i Brisela ne samo u vezi kosovskog pitanja nego i Ukrajine.

Kako navodi Paić, “Brisel nema jedinstven stav po pitanju Kosova jer postoji pet zemalja EU koje ne priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i sama ta činjenica govori da unutar EU nema konzesusa po tom pitanju”.

– Amerikanci sarađuju sa zemljama koje podržavaju njihov stav, pre svega Nemačkom koja pokušava da nametne glas EU. Tako da floskula o EU i Kosovu jeste nešto što ne odražava stav svih članica, a vidite da ima nekih indikacija i da bi Mađarska mogla da preispita svoj stav o nezavisnosti Kosova. Amerikanci su prepustili pitanje dijaloga između Beograda i Prištine EU, i Brisel na neki način ima mandat za rešavanje tog pitanja, odnosno razgovori se vode pod patronatom EU – kaže Paić.

EU ima mnogo ozbiljnijih preokupacija

Nekadašnji diplomata navodi da “SAD imaju svoj geostrateški cilj, a to je da na neki način utiču na Srbiju da prizna takozvano Kosovo jer je to uslov da bi Kosovo moglo da uđe u UN i NATO, jer članice Alijanse mogu da budu samo države koje su i članice UN”.

– Čak i to kada bi se dogodilo, veliko je pitanje šta bi uradio Savet bezbednosti koji na osnovu rez 12 44 ima krajnju reč o rešavanju pitanja KiM, jer po rezoluciji 12 44 Srbiji kao naslednici SRJ i SCG se priznaje njen integritet i suverentet nad celom teritorijom. To što Amerikanci hoće, to je u sferi njihovih želja i interesa. Ali to što hoće u ovom momentu nije realno niti ostvarivo jer se međunarodna situacija bitno promenila u odnosu na onu posle američke agresije na SRJ – kaže Paić.

O samoj predstojećoj poseti Eskobara i Lajčaka, Paić dodaje da je to postao jedan svojevrstan ritual koji traje već godinama i da od te posete ne očekuje previše.

– To što SAD traže međusobno priznanje na kraju dijaloga, jeste apsurd jer Srbiji nije potrebno priznanje od entiteta koji je deo pravno njene suverene teritorije. Taj američki koncept je neodrživ ne samo za Srbiju već i veliki deo članica EU i niza drugih zemalja. Od ovog najnovijeg dolaska Eskobara i Lajčaka apsoslutno ništa se neće bitno dogoditi niti ima šanse da se dogodi, jer se njihov dolazak poklapa sa zategnutim odnosima u Ukrajini koja je u ovom momentu ključna briga međunarodne zajednice. A tu je Rusija koja podržava Srbije i malo je realno da bi u okviru postojeće situacije došlo do nekog napretka ili dogovora kada su sada na ivici međunarodnog sukoba”.

Blaga upozorenja iz Vašingtona i Brisela

– I pozicije EU i SAD u vezi sa Ukrajinom su različite, pa tako Nemačka odbija da pruži pomoć Kijevu, Francuska ima svoje poglede i mnoge manje države EU kao što su Finska koja je demantovala navode da bi mogla da zatraži prijem u NATO. Imate jednu Norvešku odakle je glavni ratnohuškač Stoltebnerg, koja ne želi dopunske trupe NATO na teritoriji. Bugarska je rekla da njeni vojnici neće učesotvovati u tom sukobu, čak i Milanovič je izjavio da nijedan hrvatski vojnik neče učestvovati u tom sukobu. Tako da EU u ovom trenutku ima mnogo ozbiljnijih preokupacija nego rešavanja pitanje KIM.

– Kurti sem mlakih upozorenja iz Brisela i Vašingtona ne pokazuje meru i nameru da odstupi od maksimalističkih pozicija i on se u svim ti razgovorima ponaša kao neki suveren ispred KiM koji eto ima svoje pravo da samostalno odlučuje šta se događati. Neće biti pomaka od strana Prištine jer Kurti sve vreme govori da se u suverena država i nema nameru da odstupi.

1 COMMENT

  1. Izvinite profesore ali ove činjenice koje ste izneli nisu tačne nikako možda vaše želje jer ne uklapaju se u sadašnje stanje realnosti u NATO u ima i države koje nisu članice UN isto tako ima puno drugih ne realnosti koje se pomenuli ne zaboravimo da to je njihova stvorevina zajednička NATO USA UN i EU oni su stvorili tu Državu Kosovo u saglasnosti i to je nažalost potpuna istina njihovo ,Čedo kako god se ponašala,Kosovo Mentori su tu savete i preporuke stižu od njih sigurno nije bez njihovih saglasnosti konkretan slučaj za izbore nisu ko bajagi..!! ni Drżave KVINTE poslušali u to sam siguran 100% to je bio savet EU tako da postupe prema glasanju da zabrane Referenduma Srbije na teritoriji Kosova i niko rječ reko im nije zato Profesore bidimo malo realni jer to jeste teško nažalost želje i realnosti su dva ražličita pojma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here