pixabay.com
Foto: Ilustracija

Norveški političar Kristijan Tibring Gjede osudio politiku Džozefa Bajdena i vlasti SAD zbog svih propuštenih prilika da iz Avganistana izađu uzdignute glave.

Gjede je tvrdio da su SAD i NATO trebalo da se povuku već 2011. godine, nakon što je “arhitekta” terorističkog napada 11. septembra Bin Laden ubijen u raciji unutar Pakistana. Ovo je, prema norveškom političaru, moglo dozvoliti NATO -u da “uzdignute glave napusti Avganistan i proglasi pobedu”.

– Umesto toga, različiti strani stručnjaci i velika politička većina tvrdili su suprotno – da NATO mora da izgradi demokratski Avganistan. Uključite se u izgradnju društva. To nije bilo mudro i uzaludno – rekao je Gjede za norveške medije.

– Ono što ćemo sada doživeti je da će svi oni koji su svim srcem podržali američko prisustvo u Avganistanu nakon Bin Ladena tvrditi da su upozorili da je to greška. Pa, nisu. Mnogi su mislili da smo bili na dobrom putu, a sada će reći suprotno – dodao je on.

Prema rečima norveškog političara, sada je sazrelo vreme za temeljnu i široku debatu koja će uključivati brojna pitanja, uključujući izazove i posledice talibanskih preuzimanja teritorije avganistana za zemlje članice NATO -a, uključujući Norvešku.

U nedelju su talibani podigli zastavu iznad predsedničke palate u Kabulu nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje. Nakon toga, snimci su se pojavili na internetu i brzo su postali viralni na kojima se vidi kako stotine ljudi žure na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u pokušaju da pobegnu iz Avganistana, dok su strane diplomatske misije pokrenule hitnu evakuaciju.

Odluka Džoa Bajdena o povlačenju iz Avganistana naišla je na kritike koje su se pogoršale činjenicom da je Bajden trenutno na godišnjem odmoru i očekuje se da će se pozabaviti situacijom u Avganistanu tek u narednih nekoliko dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here