youtube/arbresh.info
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet

Diplomatski predstavnici nekoliko zapadnih zemalja u Prištini izrazili su danas protivljenje nacrtu zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdeći da se njime podrivaju sloboda govora i napori da se osigura pravda.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK na dnevnom redu je današnje sednice kosovske skupštine.

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u poslednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog „emotivno nabijene atmosfere“ koju nosi javna rasprava o OVK.

– Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen – naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.

– Verujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju – napisao je Kosnet.

I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

– U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom – napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

– Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću – navode iz Ambasade Švajcarske.

2 KOMENTARA

  1. KAKO NIJE SRAMOTA OVE FASISTE KOJI PODRZAVAKU HITLEROVU IDEOLOGIJU S DA NJIMA SE UDRUZILI I AMERIKANCI. DAJU UPUTSTVA SIPTARIMA STA FA RADE A OVAMO IH KRITIKUJU. KAKVE SU KURVE TI GENOCIDI AMERIKANCI( POBILI PREKO STO MILJONA AMERIKANACA I NEZNA SE TACNO KOLIKO ABORIDJINA I NEMACA KOJI SU POBILI NAROD PO SVETU I TO CIVILE) I

  2. Pa gospodo Amerikanci i Nemci, bombardujte ih malo, brzo će se smiriti. Oni su čoporativne životinje, napadaju i ujedaju samo kad su u čoporu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime