pixabay.com

SAD i njihovi partneri danas su objavile da su uvele nove sankcije usmerene protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, na taj način intenzivirajući najstroži korpus sankcija ikada sprovedenih. Prema novom paketu sankcija, ciljani su mehanizmi i pojedinci koji pomažu Rusiji da izbegnu sankcije, potom budući prihodi od energenata i vojno-industrijskih lanaca snabdevanja, prenosi Rojters.

– Današnje akcije će dodatno zategnuti stezanje sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši svoju varvarsku invaziju i unaprediće naše globalne napore da prekinemo pokušaje Rusije da izbegne sankcije – rekla je sekretarka američkog ministarstva finansija Dženet Jelen.

U saopštenju američkog trezora navodi se da su uvedene sankcije za 22 osobe i 104 entiteta sa kontaktnim tačkama u preko 20 zemalja, dok su sankcije Stejt departmenta usmerene protiv skoro 200 ljudi, entiteta, plovila i aviona.

Sankcije su proširene i na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, saopštilo je Ministarstvo finansija. Bajdenova administracija je zaustavila i izvoz širokog spektra robe široke potrošnje u Rusiju i dodala 71 kompaniju na ”listu entiteta” Ministarstva trgovine, što zabranjuje dobavljačima da im prodaju američku tehnologiju bez licence koju je teško dobiti, navodi agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here