Sad i Srbi ruše Srpsku

0

Hoće li RS odoleti pritiscima: Emil Vlajki u Palati Republike

Na 19. godišnjicu Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska je u prilično drugačijoj poziciji nego što je to bila uoči godišnjica u prethodnom periodu, a ta pozicija, po mišljenju jednog dela stručne javnosti – nije dobra.
Pre svega, razlog za trenutni nespokoj leži u posledicama rezultata oktobarskih izbora u BiH koji su doneli očiglednu polarizaciju biračkog tela u Srpskoj na dva podjednako jaka bloka. Političke elite trenutno su zauzete grčevitom borbom za zauzimanje što većeg broja pozicija na svim nivoima vlasti, a u takvom odnosu snaga u drugi plan padaju stalne opasnosti kojima je RS izložena od kraja rata do danas. Ako je suditi po rečima dela intelektualaca, trovanje odnosa unutar srpskog nacionalnog korpusa koje je danas na sceni moglo bi proizvesti dugoročnu nestabilnost Srpske što, mora se priznati, jedva čeka najveći deo političkih struktura iz Sarajeva. S obzirom na trendove u vezi s formiranjem vlasti posle izbora, kao i svu netrpeljivost između najvažnijih političkih faktora koja ovih dana izbija na površinu, izvesno je da za Srpsku predstoje teški i prilično neizvesni dani.
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković za "Vesti" kaže da je, bez ikakve dileme, Srpska danas ugrožena i spolja i iznutra. Po njegovom mišljenju, spolja je ugrožavaju one snage kojima su prethodne dve decenije ukazivale na njenu uloge navodno remetilačkog faktora u konsolidaciji BiH i Balkana.

– Reč je poznatom stajalištu da je Dejtonski sporazum privremeno rešenje, faza iz koje ratni konflikt prelazi u politički, odnosno o onim snagama koje su Republiku Srpsku sve vreme doživljavali kao istorijski incident – objašnjava Vuković.
S druge strane, dodaje on, Republiku Srpsku iznutra ugrožavaju i efikasno uništavaju političko i socijalno rastrojstvo, strančarenje, diletantizam, kratkovidost, kriminal i korupcija, nesposobnost institucionalnog konstituisanja, tj. zloupotreba javnog interesa zarad ličnih i klanovskih ambicija.
– Naravno, nijedna od ovih pretnji nije novost, ali aktuelni trenutak, vreme izrazite unutrašnje raspolućenosti i regionalnih tendencija, alarmira da RS ulazi u veoma kritično razdoblje. Njene političke elite, opterećene vlastitim slabostima i limitirane nesposobnošću da strateški promišljaju o sudbini srpskog naroda zapadno od Drine, sa sve dezorijentisanijim i iscrpljenijim nacionalnim resursima, sve više se dele i razjedinjuju, što regionalnim i međunarodnim faktorima koji nameravaju da oslabe i demontiraju RS umnogome olakšava posao – smatra Vuković.
Sve što se dešava ne garantuje stanovnicima Srpske miran san. Dosadašnja vladajuća koalicija u RS ima velikih problema da formira novu vladu, i još uvek je neizvesno da li ima potrebna 42 glasa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. S druge strane, većinu nema ni dosadašnja opozicija, koja je najbliža tome da formira vlast na državnom nivou. Najizgledna je opcija da vlast u RS formira jedna, a u Sarajevu druga garnitura političara. Termini poput "izdajnik", "plaćenik", "kriminalac" i "tajkun" odavno su u upotrebi i plasiraju se bez ikakvih dokaza i kontrole.
– Stabilnost RS je već prošlost. Ne samo zbog toga što bi njenu vlast ubuduće mogla da čini jedva dostignuta većina ili proširena kojim potkupljenim ili ucenjenim glasom, ne toliko ni zbog nagoveštaja da državna i republička koalicija budu različite i vode protivrečne politike, koliko zbog stanja duha u RS, a time i njenim institucijama, ekonomiji, prosveti, zdravstvu i kulturi – zaključuje Vuković.
O potrebi jedinstvenog delovanja najjačih srpskih političkih partija ovih dana se govori više nego ranije, ali teško je razlučiti da li su pozivi na jedinstven stav iskreni. U Srpskoj demokratskoj stranci zasad ne žele da razmatraju tu vrstu poruka jer smatraju da Savezu nezavisnih socijaldemokrata stvarni cilj nije jedinstvo zarad boljitka Srpske, već radi očuvanja svojih dosadašnjih pozicija. Realno, stanje na političkoj sceni je takvo da će do bilo kakve saradnje dve najjače stranke veoma teško doći.

 

Vlajki poziva na jedinstvo

Na jedinstvo RS poziva i dosadašnji potpredsednik Srpske i univerzitetski profesor Emil Vlajki koji smatra da bi Srbi u Srpskoj na taj način odbranili svoje nacionalne i civilizacijske interese, te jedinstveno krenuli u obnovu svog, dobrim delom upropašćenog ekonomskog i socijalnog statusa.
– Sramotno je to što su Srbi u Srpskoj, u trenucima kad im preti gubitak dosadašnje stečene samostalnosti, od svojih političara veštački podeljeni na dva suprotstavljena dela, što će onima koji žele da faktički ukinu Republiku Srpsku omogućiti da to urade bez ikakvih napora – ističe Vlajki.

 

 

 

 

Šta krije inicijativa iz Berlina?

U narednom periodu može se očekivati nešto veći pritisak međunarodne zajednice na RS i njene političare, što je posebno nagovešteno pre dvadesetak dana, kad je predstavljena zajednička nemačko-britanska inicijativa za BiH koja je podršku, početkom ove sedmice, dobila i u Briselu, na zasedanju ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije. Ova inicijativa podrazumeva da se lideri partija koji će činiti vlast pismeno potpišu da će sprovesti ekonomske i institucionalne reforme u BiH u zamenu za odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ostaje, međutim, prilično nejasno šta se podrazumeva pod institucionalnim reformama.

 

Lideri nemaju viziju

– Reforme su neizbežne, a osim floskule "Dejton nema alternativu", lideri srpskih partija ne pokazuju ni snagu, ni odgovornost, ni viziju kako vide poziciju Republike Srpske u različitim varijantama mogućeg raspleta balkanskih konflikata – smatra Vuković.

 

 

Krajišnik: Mir najveće dostignuće Dejtona

Dobro je što je u Dejtonu uspostavljen mir, što je prestao brutalan i težak rat i što imamo Republiku Srpsku.
To su za bivšeg predsednika Narodne skupštine i člana delegacije RS na dejtonskoj konferenciji Momčila Krajišnika najveća dostignuća Dejtonskog sporazuma.
– Na Dejtonski sporazum su sve strane imale primedbe, a glavna naša primedba bila je gubitak teritorije gde su većinski bili naseljeni Srbi i potpisi koje je u ime srpskih lidera stavio Slobodan Milošević, koji je mogao biti samo svedok.

 

REAKCIJE ANALITIČARA I POLITIČARA U BEOGRADU

Podela Bosne najbolja opcija

Istoričar Čedomir Antić smatra da bi miran razlaz bio najbolja opcija za BiH i ocenjuje da se Srbima već dve decenije nameće prevara zvana – BiH.
Antić precizira da "prevaru zvanu BiH Srbima u Republici Srpskoj godinama nameću pojedini visoki predstavnici i funkcioneri iz Sarajeva i Zagreba".
On veruje da bi bilo bolje da se entiteti dogovore o budućnosti i stvore dve ili tri samostalne države.
0 Umesto toga, ozbiljni, odrasli i školovani ljudi, koji su imali visoke funkcije u nekim stranim državama, obmanjuju javnost kako vode Srpsku u EU time što je razvlašćuju – naglašava Antić.
On ukazuje da je Dejtonski sporazum nastao kao produkt volje velikih sila i sinteza više planova. Ti planovi predviđali su BiH kao konfederalnu državu s pravom konfederalnih jedinica da se opredele i osamostale.
Antić smatra da je RS, i pored svih oduzetih nadležnosti, jača nego kad je završio rat, ali probleme joj prave pre svega pojedini kurgovi u SAD i Austriji, a ne Bošnjaci, koji bi je, da nemaju tu podršku, prihvatili kao neminovnost.

Vrbuju Srbe protiv RS

– Zapadni centri moći pokušavaju da nađu neke srpske političare koji bi im pomogli u izvođenju prljavih radova sračunatih na slabljenje Srpske – rekao je Anđelković i izrazio nadu da do toga neće doći.
– Mislim da će oni političari, koji sada prave kalkulacije sa Sarajevom i tamošnjim strukturama i to plaćaju obećanjima da će sutra davati ustupke, ipak biti sprečeni jer tako nešto ne može da prođe kod Srba – kaže Anđelković i ističe da se Milorad Dodik odlučno suprotstava tim procesima.

 

Vučić: Poštujemo integritet Bosne!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu, uoči 19. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da je najvažnije što je taj sporazum doneo mir. Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao da Srbija ima posebne odnose sa RS, ali da poštuje teritorijalni integritet BiH.
– Voleli bismo punu stabilnost u BiH, jer bi to bilo dobro i za stabilnost u Srbiji – kazao je Vučić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović upozorava da bi dalje prenošenje nadležnosti RS na BiH dovelo u pitanje smisao i opstanak Republike Srpske i sveo je na "folklorni element" ili neku "zajednicu opština".
On ističe da je već godinama na delu revizija Dejtonskog sporazuma, najviše zahvaljujući Savetu za sprovođenje mira i visokim predstavnicima.
– Oni su problematičnim i tendencioznim merama iz godine u godinu – sve doskora – menjali i duh i slovo Dejtona, ali sve se značajno promenilo poslednjih pet-šest godina kada je zaustavljeno prenošenje nadležnosti sa RS na BiH.
– Ali, već je bila učinjena prilična šteta, tako da se može reći da današnja BiH, a i Republika Srpska, nisu onakve kakve su bile zacrtane i dogovorene Dejtonskim sporazumom – kaže Vukadinović.
Da je slovo Dejtona obezvređeno misli i analitičar Dragoljub Anđelković, ali dodaje da to nije u tolikoj meri da bi RS prestala da postoji kao država, iako je cilj nekih zapadnih centara moći da se to učini u narednom periodu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here